Προετοιμασία 45′ Αναμονή 2 – 2½ ώρες, Ψήσιμο 40′-50′

ΥΛΙΚΑ (για 2 τσουρέκια)

350 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. κρύσταλλοι μαστίχας

450 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

65 γρ. νωπή μαγιά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

130 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας

4 αβγά

1 κ.γ. μαχλέπι

1 κρόκος αβγού

Λάδι για το μπολ

Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Παίρνουμε 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και τη χτυπάμε στο μούλτι με τη μαστίχα, να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι ελαφρώς χλιαρό. Ρίχνουμε μία κούπα από το χλιαρό γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε εκεί τη μαγιά. Προσθέτουμε και 1 – 2 κ.σ. από το μετρημένο αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε έναν αραιό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Στο υπόλοιπο γάλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα, το υπόλοιπο αλεύρι, το μαχλέπι και το μείγμα της μαγιάς. Τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια ζύμη που να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Θέλει καλό ζύμωμα, τουλάχιστον 15 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 – 1½ ώρα.

Ακουμπάμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και με λαδωμένα χέρια τη χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε τα δύο κομμάτια και τα βάζουμε σε μακρόστενες φόρμες του κέικ. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον έναν κρόκο με 3 κ.σ. νερό και ½ κ.γ. ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 45 – 60 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά.