«Ανοιχτός» σε όλη την 7η Τέχνη

Η χαρά της διδαχής της σινε-μυθολογίας, μέσα από την σκέψη ενός κριτικού κινηματογράφου που έχει διατηρήσει τον ψυχισμό του απλού σινεφίλ

Η ενδιαφέρουσα προσέγγιση των κινηματογραφικών σεμιναρίων που αυτή τη εποχή κάνει για τέταρτη χρονιά στην «ΑνοιΧτή Τέχνη» ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, συνδυάζοντας μεθόδους που με θεμέλια την κριτική ανάλυση, σκαλίζουν την ιστορία, «φλερτάρουν» με την κοινωνιολογία, πληροφορούν για τα βραβεία και αντισταθμίζουν όλα τα παραπάνω με την κίνηση στα ταμεια των αιθουσών, είναι που κάνει αυτά τα μαθήματα ξεχωριστά.

Ο έμπειρος κριτικός του «Αθηνοράματος», κάποτε αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τζιώτζιου) και αργότερα διευθυντής του περιοδικού ο ίδιος, επιχειρεί να «συνομιλήσει» με την κινηματογραφική ιστορία χωρίς τον περιορισμό των ούτως ή άλλως ξεπερασμένων πλέον ακαδημαϊκών «αγκυλώσεων».

Συνεπώς έχει χωρίσει την δουλειά του σε δυο διαφορετικούς κύκλους διαδικτυακών και διά ζώσης σεμιναρίων με 12 εισηγήσεις στον καθένα. Τα μαθήματα του πρώτου κύκλου έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του τρέχοντος μηνός και πραγματοποιούνται κάθε Πέμπη.

O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή της ως και την πρωτοποριακή δεκαετία του 1960. Στάσεις ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, η σοβιετική πρωτοπορία, το κλασικό Χόλιγουντ, το βρετανικό φρι σίνεμα και η περίφημη γαλλική νουβέλ βαγκ.

Ο δεύτερος κύκλος θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Προορισμός του είναι ο 21ος αιώνας, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, την μουσικη κινηματογράφου, μα και τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Ο Χ. Μήτσης θα αναλύσει επίσης το έργο διασήμων σκηνοθετών, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ενδεικτικά οι Τζον Φορντ, Ρομάν Πολάνσκι, αδελφοί Κοέν, Αντρέι Ταρκόφσκι, Πέδρο Αλμοδόβαρ και Κριστόφ Κισλόφσκι.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης», με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης.

Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες:

«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.