Για «μεγάλη και ασυνήθιστη» συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παροτρύνοντας τη Ρωσία σε διαφάνεια για τα στρατιωτικά της σχέδια.
Οι δηλώσεις του ήρθαν τη στιγμή που αρκετοί πιστεύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους φόβους ως «κινδυνολογία» και έχει διαμαρτυρηθεί για την αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό υπουργό εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το σημαντικό ήταν να δοθεί τέλος στις εντάσεις πριν αυτές ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε «επιθετικές κινήσεις».
Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε:
«Παρατηρούμε ασυνήθιστη συγκέντρωση στρατιωτών και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν η Ρωσία έχει υπάρξει πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτή τη μορφή στρατιωτικών δυνατοτήτων πριν προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις εις βάρος της Ουκρανίας».
Μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται στην Κριμαία, την τέως ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2014. Στρατιώτες συγκεντρώνονται και κοντά στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπως αποκαλούνται οι περιοχές Λούχανσκ και Ντόνετσκ, που βρίσκονται υπό των έλεγχο των αυτονομιστών που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας.
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντομίρ Ζελένσκι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται παρατεταγμένοι σχεδόν 100.000 στρατιώτες.
Ο Στόλτενμπερκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση στρατιωτών στο σημείο είναι επικίνδυνη επειδή περιορίζει τον χρόνο που θα μεσολαβήσει από τη στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να «πραγματοποιήσει μια επιθετική στρατιωτική κίνηση εις βάρος της Ουκρανίας», σε περίπτωση βέβαια που ο στόχος της Ρωσίας είναι πράγματι αυτός.
Ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών είναι «ανησυχητική» και ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία «ενώπιον ρωσικών εχθροπραξιών».
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τους συμμάχους της στην ΕΕ ήδη από την περασμένη εβδομάδα για πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι η Μόσχα προετοιμαζόταν για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα» για την κατάσταση.
Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ δήλωσε στο BBC One ότι «ήλπιζε πραγματικά» να μην γίνει πόλεμος με τη Ρωσία, όμως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για αυτό το ενδεχόμενο.
Υποστήριξε ότι η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας θα μπορούσε να εργαλειοποιείται από τη Ρωσία ως «κλασικό παράδειγμα αντιπερισπασμού», προκειμένου οι δραστηριότητές της κοντά στην Ουκρανία να περνούν απαρατήρητες.
Από την πλευρά του, πάλι, ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Μόσχας ότι ανησυχούσε για τις στρατιωτικές ασκήσεις από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία.
Με πληροφορίες από BBC