Τη μεγάλη του αντεπίθεση επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός, με την πανδημία να ξεφεύγει και το 4ο κύμα να σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη.
Μαζί και η Ελλάδα, στην οποία τόσο τα κρούσματα, όσο και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί με νέα μέτρα με σκοπό να «δαμαστεί» όσο το δυνατόν ταχύτερα το νέο αυτό κύμα του φονικού ιού.
Όλα αυτά, ενώ ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κι όλα αυτά λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού εκτιμούν πως τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν για επιστροφή στην κανονικότητα.
Νέα μέτρα στην Ελλάδα για τον περιορισμό της πανδημίας
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός, πως μπορεί να μην έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία είχαν στόχο του ανεμβολίαστους και ήδη από την κυβέρνηση ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, αυτή τη φορά για τα σουπερ μάρκετ.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα που εξετάζονται. Χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η είσοδος στα σουπερμάρκετ να επιτρέπεται μόνο με self test για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος «υπάρχουν προβλήματα» σε αυτό το σχέδιο.
«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», είπε, για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.
Σενάριο για επιστροφή του ωραρίου στην εστίαση
Την ίδια στιγμή, στο βάθος βρίσκονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, η επιτροπή των ειδικών προετοιμάζει και θα τα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.
Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:
- Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα.
- Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα.
Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ακολουθήσουν τα εν λόγω μέτρα.
Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει δυο βασικές αρχές: να μην υπάρξουν ξανά γενικευμένα lockdown, αλλά ούτε και περιορισμοί στους εμβολιασμένους.
Στην Ολλανδία το πρώτο νέο lockdown της Ευρώπης
Την ίδια στιγμή, το πρώτο μερικό lockdown που επιβάλλεται στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι φαίνεται πως θα τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 85% του ενήλικου πληθυσμού. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα προβλέπεται να κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 16.264 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την Κυριακή αν θα επιβάλλει lockdown για τους πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid.
Ο Σάλενμπεργκ δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί, ωστόσο οι δύο περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο πανδημικό κύμα, η Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα μονομερώς από την Δευτέρα.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αυστρία δεν υπερβαίνει το 65%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, μια στάση την οποία ενθαρρύνει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.
Όπως διευκρίνισε ο καγκελάριος, σε περίπτωση νέου lockdown οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς που ίσχυαν για τον γενικό πληθυσμό στα προηγούμενα τρία lockdown το 2020.
Γερμανία: Υποχρεωτικά μάσκες και αποστασιοποίηση
Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία και στη Γερμανία, η οποία ανέφερε την Πέμπτη 50.196 νέες λοιμώξεις, τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας.
Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιτρέπει την επιβολή μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Στο μεταξύ, ορισμένες πόλεις φέρεται να έχουν ακυρώσει τη λειτουργία χριστουγεννιάτικων αγορών και φέτος.
Περιοριστικά μέτρα αρχίζουν εξάλλου να εφαρμόζονται και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή λόγω δυσπιστίας των πολιτώμ.
Η Λετονία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή αν θα επιβάλλει νέα μέτρα, ενώ ορισμένοι περιορισμοί έχουν επιστρέψει στη Ρωσία και τη Σλοβακία.
Ανησυχία και στη Βρετανία
Και στη Βρετανία, για δεύτερη ημέρα μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες πτωτικής τάσης των κρουσμάτων κοροναϊού, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την Παρασκευή αύξηση των λοιμώξεων σε εβδομαδιαία βάση.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 40.374 περιπτώσεις φορέων, έναντι 34.029 την προηγούμενη Παρασκευή. Οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν στο 24ωρο ήταν 145.
Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 6,5% και οι θάνατοι κατά 8,9%.
Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι βλέπει «σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται πάνω από κάποιες περιοχές της ευρωπαϊκής Ηπείρου» όπου παρατηρείται έξαρση του ιού,
Προειδοποιώντας ότι στο παρελθόν τα «κύματα» κάθε έξαρσης του ιού χτυπούσαν και τη Βρετανία, τόνισε ότι «η επιτακτικότητα της λήψης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου είναι πιο προφανής από ποτέ».
Ο αριθμός των τρίτων δόσεων που έχουν χορηγηθεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει πλέον πάνω από το 20% των πολιτών από 12 και πάνω, συγκεκριμένα 11,8 εκ. πολίτες.