Προετοιμασία 15΄-20΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1/2 κιλό φρέσκα μύδια

40 ml ελαιόλαδο

60 ml χυμός λεμονιού

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. σαλικόρν (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1/2 ματσάκι μυρώνια ή 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ή 100 γρ. παπούλες)

1 μικρή ντομάτα, σε μικρά καρέ

1 μικρό αγγούρι, σε μικρά καρέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινάμε καθαρίζοντας πολύ καλά τα μύδια ως εξής: Πετάμε όσα έχουν ανοίξει, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό για να φύγει όλη η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς. Αφαιρούμε το γένι τους, κρατώντας ερμητικά κλειστό κάθε μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση.

Αφαιρούμε την ψίχα και τη βάζουμε σε ένα μπολ να μαριναριστεί σε 20 ml από το ελαιόλαδο, 30 ml από τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα σαλικόρν, την ντομάτα και το αγγούρι, και τα μαρινάρουμε και αυτά αντίστοιχα σε 20 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Με το που τα μαρινάρουμε, έστω και για λίγα λεπτά, είναι έτοιμα να σερβιριστούν. Καλό είναι όμως να μην τα αφήσουμε για περισσότερο από 15΄- 30΄ λεπτά γιατί θα «παραψηθούν». Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα σαλικόρν με την ψιλοκομμένη ντομάτα και το αγγούρι. Από πάνω ρίχνουμε τα μύδια και περιχύνουμε με τα ζουμιά και από τα δύο μπολ.