Διαβάζοντας με προσοχή την χθεσινοβραδινή δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη, καταλαβαίνει ο καθένας πως η Πολιτεία πλέον αντιμετωπίζει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σαν κάτι που (στη σημερινή μορφή του) απλά δεν… αντιμετωπίζεται.
Ένα «μόρφωμα» που όσο ο καιρός περνά τόσο και κατατρώει τα σωθικά του ποδοσφαίρου βυθίζοντας το στην πλήρη απαξίωση.
Έφτασε στο σημείο ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας για την ΕΠΟ και την μαφιόζικη επίθεση στον Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων να ακουστεί σαν… Υπουργός Δημόσιας Τάξης: «Η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα επιτελέσουν στο ακέραιο τον ρόλο τους απέναντι στα φαινόμενα ανομίας και τρομοκρατίας» ανέφερε στη δήλωση του. Και προφανώς δεν το επέλεξε. Η παραίτηση του Δικαστικού από τα Πειθαρχικά Όργανα της ΕΠΟ την επομένη της «μαφιόζικης» επίθεσης έξω από το σπίτι του, δεν άφησε σε κανέναν πολλά περιθώρια «ερμηνείας».
Ο Δικαστικός είχε την Τρίτη στα χέρια του ως «εισηγητής» μια κρίσιμη υπόθεση «αναψηλάφισης» που έχει φέρει προ των πυλών της «έκπτωσης» από τα αξιώματα τους, το μισό διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.
Η επίθεση στον δικαστικό
Την Τετάρτη άγνωστοι του έσπασαν το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του. Την Πέμπτη πήρε το καπελάκι του και έφυγε από την ΕΠΟ. Και όλα αυτά σε μια εποχή που διαδοχικές αποφάσεις των Πειθαρχικών Οργάνων «απορρίπτουν σκανδαλώδεις διοικητικές αποφάσεις» όπως εύστοχα ανέφερε στη δήλωση του ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Και είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορεί κανείς να παριστάνει πως δεν τα βλέπει, όσο και αν η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση που εξέδωσε ούτε λίγο- ούτε πολύ «κατηγόρησε» τα ΜΜΕ που έφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση.
Είναι όμως μόνο η παραίτηση του Δικαστικού έπειτα από το χτύπημα αλά… Ιταλικός νότος; Προφανώς όχι. Δύο μήνες πριν παραιτήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ποδοσφαιριστής σύμβολο για την Ελλάδα, με τα ρεπορτάζ των ημερών να κάνουν λόγο όχι μόνο για παρεμβάσεις στο έργο του, αλλά και απειλές. Έριξε μαύρη πέτρα πίσω του ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής ομάδας, και ας ήταν το πρόσωπο κοινής αποδοχής για την «επανεκκίνηση» της Ομοσπονδίας. Κάποιος που πήρε το χρίσμα από τον Πρωθυπουργό, τις συνομοσπονδίες αλλά και το σύνολο των «μεγάλων» ΠΑΕ της χώρας.
Έναν μήνα μετά τον Ζαγοράκη, παραιτήθηκε από την προεδρία της Super League ( άρα και την αντιπροεδρία της Ομοσπονδίας) και ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης, υπό το βάρος της γνωστής υπόθεσης της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ. Της υπόθεσης που είχε στα χέρια του μέχρι χθες ο Δικαστικός που δέχθηκε επίθεση.
«Βροχή» τα εξώδικα
Παράλληλα μια σειρά από εξώδικα που στέλνουν προς την Ομοσπονδία (τέως) Διευθυντικά Στελέχη φέρνουν στο προσκήνιο καταγγελίες για «υποβάθμιση» και «υποβιβασμό» τεχνοκρατών με ισχυρά βιογραφικά, που επέμεναν μέχρι πρότινος να κάνουν τη δουλειά τους μόνο με βάση τους κανόνες.
Δεν είναι λοιπόν μόνο εκείνοι που «παραιτούνται» για να γλιτώσουν. Είναι και εκείνοι που «εξαφανίστηκαν» από το νέο οργανόγραμμα της ΕΠΟ, το οποίο συνέταξε ο εκτελεστικός γραμματέας Ιάκωβος Φιλιππούσης και για το οποίο μόλις προχθές στο πάρκο Γουδή κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει αν με έναν τρόπο είναι «εναρμονισμένο» με το Καταστατικό.
Ποιο Καταστατικό όμως; Εκείνο που με καθυστέρηση ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 27ης Αυγούστου προβλέποντας την εναρμόνιση του με την «Ολιστική μελέτη» που συνέταξαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο οι συνομοσπονδίες, αλλά που ακόμη δεν εφαρμόζεται (όπως ακούστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής).
Όπως δεν εφαρμόζεται συνολικά η «Ολιστική μελέτη». Εκείνη που επί της ουσίας «συμφώνησαν» η ελληνική Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, η UEFA δια του προέδρου της Αλεξάντερ Τσέφεριν και η FIFA δια του αντιπροέδρου της Γκρεκ Κλαρκ.
Υπάρχει δηλαδή μια διοίκηση στην ΕΠΟ: Που αγνοεί την Κυβέρνηση. Που αγνοεί τις Συνομοσπονδίες. Που αγνοεί τους κανόνες γενικώς όπως φαίνεται από τις σε βάρος τις αποφάσεις από τα Πειθαρχικά της όργανα.
Που τρομάζει και απομακρύνει ικανούς ανθρώπους. Που εξαφανίζει άλλους. Και που είδε τον Δικαστή που κρατούσε στα χέρια του την υπόθεση που θα έστελνε τη μισή της σύνθεση εκτός Ομοσπονδίας, να παραιτείται με συνοπτικές διαδικασίες έπειτα από μια «μαφιόζικη» επίθεση.
«Επιτέλους πρέπει να αφυπνιστούν οι κ.κ. Αλαφούζος, Σαββίδης και Μαρινάκης και να αντιληφθούν τι τους περιμένει, αφού δεν ενεργοποιούν όλους τους διωκτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους, ώστε να συλλάβουν όπως έγινε και στο παρελθόν όλους αυτούς τους εγκληματίες, οι οποίοι θα διώξουν και τους τελευταίους Έλληνες από τα γήπεδα και θα μείνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο ποδοσφαιρικές εταιρείες που ελέγχουν πρόεδροι ενώσεων που έχουν εκλεγεί με παράνομους τρόπους, γήπεδα άδεια από οπαδούς και τους στοιχηματζήδες να στήνουν παιχνίδια ακόμη και τοπικών πρωταθλημάτων» δήλωσε χθες ο Αλέξης Κούγιας. Ο κορυφαίος ποινικολόγος αλλά και επί δεκαετίες επενδυτής του ποδοσφαίρου.
Η λύση όμως είναι στα χέρια της Κυβέρνησης και των Συνομοσπονδιών. «Η Πολιτεία δεν θα μείνει αμέτοχη» δεσμεύτηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Είναι λοιπόν η ώρα της FIFA και της UEFA. Η ώρα να πράξουν το αυτονόητο της υποχρέωσης τους απέναντι σε μια εθνική Ομοσπονδία που υπό την αιγίδα τους μοιάζει ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη. Η δική τους παρέμβαση είναι ο μόνος δρόμος. Με ότι αυτό συνεπάγεται.