Ο e-ΕΦΚΑ… ανακαινίζεται για να μειωθεί η γραφειοκρατία

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management

Νέο οργανόγραμμα με αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα των πολιτών, και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management είναι οι – εκ βάθρων – αλλαγές που σχεδιάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις οποίες θα εντάξει σε νομοσχέδιο με στόχο τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας του Ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις».

Το νομοσχέδιο «θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη» τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ταμείο ως «μακράν την πιο προβληματική υπηρεσία» από όσες έχει διαχειριστεί στην πολιτική του καριέρα και αποδίδει την κατάσταση αυτή στη «φύρδην μίγδην συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων» το 2016. «Ενοποιήθηκαν προβληματικά ταμεία και μπλέχθηκαν άνθρωποι και λογισμικά σε ένα κουβάρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αντίδραση έχει προκαλέσει η αναφορά του υπουργού «στην εισαγωγή νέων μεθόδων management», για «μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα «σούρτα-φέρτα» ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ».

 

«Οχι ιδιωτικοποίηση»

Αυτό ερμηνεύθηκε ως επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, κάτι που «απέκρουσε» εξαρχής ο υπουργός λέγοντας: «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, ούτε καν για κάτι παραπλήσιο».

Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια εντός της συνταγματικής νομιμότητας προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του αλλά τους πολίτες» δηλώνει ο υπουργός, φωτογραφίζοντας αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τη διοίκηση αλλά και στον καταλογισμό ευθυνών σε υπαλλήλους που δεν πετυχαίνουν τους στόχους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στη δομή του ΕΦΚΑ, με περαιτέρω ενοποιήσεις και τροποποιήσεις του σημερινού, δυσλειτουργικού οργανογράμματος. Επίσης, θα προωθηθούν δράσεις όπως η μονιμοποίηση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών ραντεβού, η αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ, καθώς και η κάλυψη του συνόλου της επικράτειας από την υπηρεσία του MyEfka LIVE, που επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ταυτοχρόνως, με την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης προωθείται – άμεσα – ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή στο ασφαλιστικό ταμείο νέων σύγχρονων συστημάτων από ιδιωτικές εταιρείες. Η ευρύτερη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών επιστρατεύεται με στόχο την επίλυση του προβλήματος του ΕΦΚΑ και των εκκρεμών συντάξεων. Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα ψηφιακής παρέμβασης στον ΕΦΚΑ συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024. Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

-Η ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024.

-Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων Ταμείων – μεταξύ τους.

-Αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.