Χρυσός vs Bitcoin – Ποια η «καλύτερη απάντηση» στον πληθωρισμό;

Η είδηση για εκτόξευση του πληθωρισμού ενίσχυσε bitcoin και χρυσό, αλλά και τη ρητορική για το ποιο από τα δύο αποτελεί καλύτερο αντιστάθμισμα στις υψηλές τιμές

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος εκτοξεύτηκε σε υψηλό 30 ετών, εκτός από την ανησυχία που προκαλούν, και τις πιέσεις που ασκούν σε Fed και Λευκό Οίκο, ανέδειξαν μία ακόμα παράμετρο: τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Τους τελευταίους μήνες φανατικοί οπαδοί των κρυπτονομισμάτων, αλλά και αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες και οικονομολόγοι αναπτύσσουν μια έντονη ρητορική αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Και προκρίνουν ότι το bitcoin και οι «συνάδελφοί» του μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις, έναν ρόλο που παραδοσιακά παίζει ο χρυσός.

Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος έσπασε ενδοσυνεδριακά τα 69.000 δολάρια για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο πεδίο των 68.300-68.400 δολαρίων.
Θετικά όμως αντέδρασε και ο χρυσός, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,58% λίγο πάνω από τα 1.860 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς είναι διχασμένοι…

Προβληματισμός

Τον περασμένο μήνα καθηγητής Οικονομικών του Wharton, Τζέρεμι Σίγκελ, γνωστός για τις εύστοχες προβλέψεις του για την πορεία της αγοράς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ικανότητα της αγοράς να διαχειριστεί τον πληθωρισμό .

«Θυμάμαι τον πληθωρισμό στη δεκαετία του ’70. Όλοι στράφηκαν στο χρυσό και στα πολύτιμα μέταλλα», είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα στον ψηφιακό μας κόσμο, στρέφονται στο bitcoin και νομίζω ότι αγνοούν τον χρυσό».

Ο ίδιος είναι θετικός στην τοποθέτηση στο χρυσό. Πιστεύει ότι έχει γίνει σχετικά φθηνός ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό και ο λόγος είναι η δημοτικότητα του bitcoin.

Αλλά και η JPMorgan με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου αμερικανικού ETF μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin τον περασμένο μήνα, είχε τονίσει ιδιαίτερα την «αντίληψη ότι το Bitcoin λειτουργεί ως μέσο αντιστάθμισης στον πληθωρισμό, καλύτερα από τον χρυσό», προσθέτοντας ότι αυτό προκάλεσε μια μετατόπιση από τα ETF χρυσού σε κεφάλαια Bitcoin από τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν αναθερμάνει την όρεξη των επενδυτών να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση – και αυτό περιλαμβάνει το Bitcoin.

Ο χρυσός απέτυχε, τις τελευταίες εβδομάδες, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες πιέσεις κόστους και η μετατόπιση από τα ETF χρυσού σε κεφάλαια Bitcoin έχει επιταχυνθεί. «Αυτή η αλλαγή ροής παραμένει άθικτη υποστηρίζοντας μια ανοδική προοπτική για το Bitcoin στο τέλος του έτους», ανέφερε η JP Morgan.

Στο νήμα κερδίζει ο χρυσός..

Για τον Ρέι Ντάλιο, το bitcoin είναι σαν μία ψηφιακή εκδοχή του χρυσού, όμως σε πρόσφατη συνέντευξη του κάνει σαφές πως ένα από τα δύο βρίσκεται υψηλότερα στην προτίμηση του.
«Αν μου έβαζες ένα όπλο στο κεφάλι και μου έλεγες ότι μπορώ να έχω μόνο ένα, τότε θα διάλεγα τον χρυσό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μιλώντας στο CNBC Make It.

Η στάση του υπέρ του χρυσού είναι γνωστή εδώ και καιρό. Το 2019 είχε γράψει στο LinkedIn πως η προσθήκη χρυσού μπορεί να βοήθήσει στην εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου καθώς το πολύτιμο μέταλλο είναι ικανό, από τη μία να «μειώσει το ρίσκο» της επένδυσης και από την άλλη να «ενισχύσει» την επιστροφή κερδών.

«Φούσκα που θα σκάσει» χαρακτηρίζει την αγορά των crypto, ο Τζον Πόλσον.

Ο 65χρονος Αμερικανός επενδυτής έγινε γνωστός στις παγκόσμιες αγορές όταν πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008 είχε «σορτάρει» την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, κίνηση με την οποία αποκόμισε, για τον ίδιο και τους επενδυτές που αντιπροσώπευε, 20 δισ. δολάρια.

Το 2021, ο Πόλσον ανησυχεί για την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικότερα για την αύξηση των τιμών, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια «φούσκα» που θα σκάσει, καθότι δεν έχουν πραγματική αξία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν θα πρότεινα σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν καμία πραγματική αξία. Θα τα χαρακτήριζα περιορισμένη προσφορά του τίποτα».

Παρότι την τελευταία δεκαετία τα περιουσιακά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα παραδοσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, πολλοί επενδυτές μεταξύ αυτών και ο Warren Buffett επιμένουν να επενδύουν σε χρυσό ενώ συχνά μιλούν απαξιωτικά για τα εφήμερα κέρδη των κρυπτονομισμάτων.

Τόσο ο Paulson όσο και ο Buffett υποστηρίζουν ότι καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει και θα ξεπεράσει ακόμη και τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η μόνη σταθερή αξία είναι ο χρυσός.

Και η άλλη άποψη

Μια άλλη άποψη έχει υιοθετήσει πρόσφατα η Goldman Sachs: Τα κρυπτονομίσματα είναι μια εναλλακτική επενδυτική λύση έναντι του χαλκού – όχι του χρυσού – όταν πρόκειται για αντιστάθμιση κινδύνων έναντι του πληθωρισμού, υποστηρίζει ο Jeff Currie, επικεφαλής αναλυτής commodities στην Goldman Sachs.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNBC ο Currie είπε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να βλέπουν τα ψηφιακά νομίσματα ως υποκατάστατο του χρυσού.

«Αν δούμε τη διασύνδεση Bitcoin και χαλκού, παρατηρούμε ότι και τα δύο στοιχεία ενεργητικού αποτελούν μια υψηλού ρίσκου προστασία έναντι του πληθωρισμού, ενώ ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο» είπε.

«Υπάρχει καλός και κακός πληθωρισμός. Ο καλός πληθωρισμός είναι όταν η ζήτηση οδηγεί προς τα επάνω τις τιμές. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προστατεύσει ο χαλκός, το Bitcoin ή το πετρέλαιο» είπε και πρόσθεσε: «Ο χρυσός προστατεύει έναντι του κακού πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται σε πιέσεις στην προσφορά, όπως οι ελλείψεις μικροεπεξεργαστών και άλλων βασικών υλών. Εκεί χρειαζόμαστε τον χρυσό ως μέσο προστασίας».

Η Goldman Sachs μάλιστα έχει τονίσει ότι τα commodities παραμένουν σε γενικές γραμμές η καλύτερη αντιστάθμιση πληθωρισμού για τους επενδυτές που αναζητούν προστασία από πιθανή κάμψη.

Πηγή ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.