Τρία θεματικά ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Συγκεκριμένα προτείνει αυτές οι τρεις θεματικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων να είναι για τη «δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο και την πράσινη ανάπτυξη», τις «προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα» και τρίτο για «το κοινωνικό κράτος και τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, είναι βασικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών και της χώρας, να γνωρίσουν οι πολίτες την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων, ο διάλογος αυτός να αποτελέσει εγερτήριο μήνυμα και αφετηρία μιας μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στην διαδικασία του Δεκεμβρίου.

Ολοκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα όσα συνέβησαν την τελευταία περίοδο, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα, που έφεραν την Παράταξή μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και συνέβαλαν ώστε η προσοχή των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών να είναι στραμμένη προς το μέρος μας.

»Είναι η ώρα που κρινόμαστε όλοι. Τώρα μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή Προοδευτική παράταξη, είτε να οδηγηθούμε στο περιθώριο. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να διεξαχθούν όχι μία, αλλά 3 θεματικές δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων. Οι θεματικές συζητήσεις που προτείνουμε είναι:

1. Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη

2. Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα.

3. Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

»Προτείνουμε η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ – εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα. Η δημόσια τηλεόραση να μεταδώσει με σύγχρονο τρόπο όλες τις συζητήσεις που θα αποφασιστούν. Οι λεπτομέρειες, προφανώς, θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή.

Θεωρούμε ότι,

– η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνον τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν,

– πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της Παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show.

Θέλουμε,

– διάλογο ουσιαστικό για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών και της χώρας,

– οι πολίτες να γνωρίσουν, όχι τα επικοινωνιακά επιχρίσματα των υποψηφίων, αλλά την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητά τους,

– ο διάλογος αυτός να αποτελέσει εγερτήριο μήνυμα και αφετηρία μεγάλης συμμετοχής δημοκρατικών και προοδευτικών συμπολιτών μας στην εσωτερική μας εκλογική διαδικασία,

– αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Αυτά αποτελούν προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή παράταξη που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική δύναμη».