Σε εξίσωση με πολλές, για την ώρα, άγνωστες παραμέτρους εξελίσσεται η μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειρα στελέχη, με γνώση της κομματικής γεωγραφίας σε όλη τη χώρα, εμφανίζονται πολύ φειδωλά στις εκτιμήσεις τους για το πιθανό δίδυμο του δεύτερου γύρου. Σε περιφέρειες-κλειδιά, που θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα όπως η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλία, οι υποψήφιοι μετρούν δυνάμεις αλλά και αδυναμίες, ενώ το κύμα ανακατατάξεων που προκάλεσε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει ακόμη κατακαθίσει.
Πυκνώνουν τις περιοδείες και τις επαφές
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι υποψήφιοι πυκνώνουν τις περιοδείες τους, τις επαφές με στελέχη, τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αντιπαράθεση, μέχρι στιγμής, κινείται στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού. Δεν λείπουν οι αιχμές, αλλά καμία πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανεβάσει τους τόνους και να δυναμιτίσει το κλίμα. Τα βλέμματα όλων τις τελευταίες ημέρες στρέφονται σε δύο μέτωπα: της εξέλιξης της πανδημίας και των πιθανών debates μεταξύ των υποψηφίων.
- Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Το debate των 6 υποψηφίων
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα debate μεταξύ των έξι υποψηφίων και ένα ακόμη μεταξύ αυτών που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο
Η «σκιά» της πανδημίας στην κάλπη
Η εκτίναξη των κρουσμάτων και η ανησυχητική πορεία της πανδημίας προβληματίζουν έντονα τα επιτελεία των υποψηφίων, αλλά και τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Πώς θα είναι η κατάσταση στις 5 Δεκεμβρίου, κάτω από ποιες υγειονομικές συνθήκες θα διεξαχθεί η ψηφοφορία; Θα επηρεαστεί, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, η συμμετοχή του κόσμου; Και τι θα συμβεί αν σε κρίσιμες περιοχές της χώρας υπάρξουν lockdowns που θα καταστήσουν απαγορευτική την προσέλευση; Μια απάντηση θα ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτό όμως θα σήμαινε την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της εκλογής. Το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας απασχόλησε τη ΔΕΚΑΠ, την αρμόδια επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ομως, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία απευθύνθηκε απάντησε ότι θα χρειαστεί έξι μήνες για την προετοιμάσει. Παράλληλα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα πρέπει να αναθεωρηθούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό του ανοιχτού μητρώου. Το ηλεκτρονικό εκλογικό σώμα θα πρέπει «να κλείσει» δύο με τρεις μέρες πριν τις κάλπες για να αποφευχθούν παρατράγουδα. Σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει συμφωνία για αναβολή των εκλογών και ειδικά για διάστημα μηνών για να υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Τι θα γίνει με τα debates
Στις αρχές της εβδομάδας θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για τα debates. Στα επιτελεία των υποψηφίων και ειδικά των λιγότερο προβεβλημένων δίδεται πολύ μεγάλη σημασία στην κατά πρόσωπο αντιπαράθεση και στην εικόνα που θα εκπέμψουν οι τηλεοπτικοί δέκτες. Και αυτό γιατί όπως λέγεται «θα είμαστε όλοι στο ίδιο βάθρο και θα έχουμε στη διάθεσή μας τον ίδιο χρόνο». Η συνεδρίαση της ΔΕΚΑΠ, πιθανότατα την Τρίτη, στην οποία οι υποψήφιοι όρισαν ειδικό εκπρόσωπο για να συζητήσει τα διαδικαστικά, δεν αναμένεται να καταλήξει εύκολα σε αποτέλεσμα. Στην επιτροπή έχουν φτάσει επιστολές από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη με συγκεκριμένες, διαφορετικές προτάσεις. Θετικός εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Χάρης Καστανίδης, υπό την προϋπόθεση «να είναι όλοι εκεί», όπως αναφέρουν συνομιλητές του.
Σε κάθε περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα debate μεταξύ των έξι υποψηφίων και ένα ακόμη μεταξύ αυτών που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γίνει μια πρώτη επαφή με την ΕΡΤ και τον Κωνσταντίνο Ζούλα για τη σχετική προετοιμασία. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για ένα ακόμα debate μεταξύ των έξι υποψηφίων του πρώτου γύρου.