Μόνο η πίεση από τους ψηφοφόρους μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξα προγράμματα για το κλίμα, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ COP26 για το κλίμα, στη Γλασκώβη.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν θα έχουμε περισσότερο φιλόδοξα προγράμματα για το κλίμα που να προέρχονται από τις κυβερνήσεις, εκτός αν οι κυβερνήσεις αισθανθούν κάποια πίεση από τους ψηφοφόρους», τόνισε.
Ο Ομπάμα ζήτησε πρωτίστως να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τα νησιωτικά κράτη απέναντι στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Είπε ότι οι ιστορίες των κρατών αυτών στις συνομιλίες για το κλίμα του 2015 ήταν καθοριστικές στην τελική Συμφωνία του Παρισιού, που δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ χαμηλότερα» από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Διαμορφώθηκα από την εμπειρία που είχα μεγαλώνοντας στη Χαβάη», δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, για να συμβάλλουμε στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα».
«Επίθεση» νησιωτικών χωρών στις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες
Οι ηγέτες των νησιωτικών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής της COP26 άσκησαν πίεση στον Ομπάμα σε σχέση με την αποτυχία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να παράσχουν χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων ετησίως για την αντιμετώπιση του κλίματος.
«Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη χρηματοδότηση για το κλίμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, προσθέτοντας: «Τώρα είμαστε πιο ευάλωτοι, λένε να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε».
«Οι ανεπτυγμένες χώρες μας απογοητεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ομπάμα έφθασε σήμερα, Δευτέρα, στη Γλασκώβη για τις συνομιλίες για το κλίμα, στην έναρξη της δεύτερης εβδομάδας διαπραγματεύσεων, η οποία θα επικεντρωθεί στις ουσιώδεις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να συμφωνήσουν πάνω από 190 χώρες στην περαιτέρω εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ο στόχος του Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπογραμμίσει το δρόμο που διανύθηκε από τότε που επιτεύχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού πριν από έξι χρόνια, αλλά τόνισε ότι μένει να γίνει πολύ πιο δύσκολο έργο.
Είπε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αισιόδοξης πρόβλεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ότι αν ενισχυθούν οι δεσμεύσεις των χωρών και των εταιρειών θα περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,8 βαθμό Κελσίου και της πρόβλεψης του ΟΗΕ ότι τα υφιστάμενα σχέδια οδηγούν σε μια «καταστροφική» αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου αυτό τον αιώνα.
«Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά για τα νησιωτικά κράτη. Κάθε βαθμός που μπορούμε να μετριάσουμε, μετράει», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με μια χαβανέζικη παροιμία: «Ενωθείτε για να προχωρήσετε».