Για τον Κυριάκο, τον Αλέξη και τον… Γιώργο

Τι χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των πολιτών και τι ορίζει τη στάση τους απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις;

Θα σας μεταφέρουμε σήμερα μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με ένα ξεχωριστό πρόσωπο του κλάδου των ερευνών, που οργανώνει, αξιολογεί και παρακολουθεί συστηματικά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, τόσο για κόμματα και πρόσωπα όσο και για εμπορικά σήματα, αλλά αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα. Γνωρίζοντας την αναλυτική ικανότητα του συγκεκριμένου προσώπου, ρωτήσαμε τι χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των πολιτών και τι ορίζει τη στάση τους απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις. Μας πληροφόρησε σχεδόν αβίαστα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι για την ώρα σκανδαλωδώς ευνοημένος από την πανδημία. Και αυτό επειδή οι πολίτες σε περιόδους μεγάλων απειλών και κινδύνων αποζητούν σταθερότητα στο τιμόνι της χώρας και ηγεσία ικανή να τους προστατεύσει από τις μεγάλες κακοτοπιές. Για να προσθέσει ότι εντυπωσιάζει τους ερευνητές η ανοχή απέναντί του και ότι, εκεί έξω, υπάρχει η αίσθηση πως ακόμη και όταν αναδεικνύεται ζώνη αρνητικών εντυπώσεων για την κυβέρνηση δεν παίρνει μορφή, καθώς δεν υπάρχει δύναμη να την εκφράσει και να την απορροφήσει. Σαν να μην υπάρχει αντίπαλο δέος, μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μας εξήγησε, έχει μεγάλη δυσκολία να πείσει ξανά, επειδή ακόμα και ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ταλαντεύεται και διερωτάται μήπως προσέδωσαν στο κόμμα του κ. Τσίπρα ρόλο που δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Μήπως δηλαδή καβάλησε συγκυριακά το κύμα μια δύναμη που δεν είχε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει στις πολυσήμαντες ανάγκες και απαιτήσεις της διακυβέρνησης μιας χώρας. Με διατηρούμενο τον μετεωρισμό των ψηφοφόρων του, προφανώς το συγκεκριμένο κόμμα δεν δύναται να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη του στο μέλλον.

Το ίδιο πρόσωπο μας επισήμανε ότι διαπιστώνει μια περίεργη αναμονή απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και γενικώς απέναντι στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημείωσε ότι η κοινή γνώμη τού φορτώνει πολλά, αλλά προϊόντος του χρόνου φανερώνει μια τάση επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης των όποιων δυνατοτήτων του. Δεν ξέρουμε αν αυτή η διάθεση να ξαναζυγίσει τον ΓΑΠ είναι αρκετή για να του ξαναδώσει την ηγεσία του πολύπαθου χώρου. Επιπλέον πάντως για την πληρέστερη απόδοση των ευρύτερων πολιτικο-κοινωνικών συνθηκών, μας επισήμανε πόσο σημαντική παραμένει η επίδραση του φόβου στην ελληνική κοινωνία. «Οι Ελληνες έχουν ζήσει πολλά χρόνια με τον φόβο και πλέον επιζητούν αισιόδοξα μηνύματα από την πολιτική και πνευματική ηγεσία του τόπου, δεν αντέχουν άλλες καταστροφές» κατέληξε χαρακτηριστικά. Αυτά μας είπε και κρίναμε ότι έπρεπε να σας τα μεταφέρουμε, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη προστασίας της πηγής για τα παραπάνω αξιοπρόσεκτα σχόλια.

Πρωτιά Λοβέρδου σε δύο δημοσκοπήσεις

Θα επιμείνουμε ωστόσο στις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, ειδικά για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, επί των οποίων ασκούνται πλέον σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι σε δύο τουλάχιστον από αυτές την πρωτιά στον πρώτο γύρο φαίνεται να κερδίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στην πρώτη εξ αυτών δεύτερος ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη δεύτερη έρευνα όμως ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται του κ. Παπανδρέου. Είναι ίσως νωρίς για προγνωστικά, αλλά τα πρώτα ευρήματα παραπέμπουν σίγουρα σε ανοιχτή μάχη, χωρίς να είναι δεδομένο το δίδυμο του δευτέρου γύρου. Αυτά επί του παρόντος, θα επανέλθουμε…

Τα funds δεν μένουν στα μεγάλα ονόματα

Στην οικονομία, εν μέσω πανδημίας, καταγράφονται αξιοπρόσεκτες, για να μην πούμε μοναδικές, εξελίξεις. Τα απρόσωπα διεθνή funds που πολιορκούν στην κυριολεξία τις ελληνικές αξίες δεν μένουν πια στα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα. Εξαγοράζουν ακόμα και μικρότερες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εμπορικής αλυσίδας Pet City που διακινεί τροφές, διάφορα προϊόντα και εξοπλισμό για ζώα συντροφιάς. Για την εξαγορά της προσφέρθηκαν από τους BC Partners κοντά στα 100 εκατ. ευρώ! Αν διατηρηθεί αυτή η τάση, οι αξίες θα εκτοξευθούν πραγματικά στη χώρα μας.

Η Αθήνα «κοιτάζει» και προς Κεντρική Ασία

Από αυτή τη στήλη σάς έχω πολλάκις ενημερώσει ότι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που χωρίς φωνασκίες κινείται σε πολλά επίπεδα, αναλαμβάνει ειδικές αποστολές και φέρνει αποτελέσματα είναι ο Κώστας Φραγκογιάννης. Την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έφθασε μέχρι το Κιργιστάν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ενωσης – Κεντρικής Ασίας, όπου και μίλησε στο πάνελ με τίτλο «Δημιουργώντας ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον». Η ΕΕ πρόσφατα παρουσίασε την αναθεωρημένη στρατηγική της για την Κεντρική Ασία, μια περιοχή που πέραν του Κιργιστάν περιλαμβάνει επίσης το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν και αποτελεί «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Η δε παρουσία Φραγκογιάννη επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα θέλει να αρχίσει «να ακούγεται» και να αποκτά παρουσία ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από το ραντάρ της.

«Εκλεισε» η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Μόσχα

«Κλείδωσε» η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Δεκεμβρίου. Από το 2020 γινόταν η προετοιμασία για να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Πρωθυπουργός με προσωπικές προσκλήσεις που του απηύθυνε ο πρόεδρος Πούτιν προκειμένου να συμμετάσχει σε επετειακές ελληνορωσικές εκδηλώσεις, πλην όμως η πανδημία πάγωσε τις συζητήσεις εκείνες. Αναθερμάνθηκαν όμως σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν όταν βρέθηκε στην Αθήνα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, αλλά η πανδημία ανέβαλε και πάλι το ταξίδι. Επανάληψη της πρόσκλησης έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ρώσο ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη ρωσική βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών και για την παραχώρηση ενός ακόμα θηριώδους πυροσβεστικού αεροπλάνου. Τότε ο κ. Μισούστιν επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον κ. Μητσοτάκη. Τελικά βρέθηκε η ημερομηνία, και αυτή (εκτός απροόπτου) θα είναι η 8η Δεκεμβρίου.

Η Γιάννα στις ΗΠΑ

Ο Μπιλ Κλίντον ανάρρωσε από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και αύριο συγκεντρώνει στη Νέα Υόρκη 75 φίλους του, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Γιάννας και Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η επιδίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι απλώς η επανασύσφιγξη των σχέσεών του με διάφορες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του Ιδρύματος Κλίντον – θα θυμόσαστε ίσως ότι στο συνέδριο προτού αναστείλει το Ιδρυμα τη λειτουργία του πραγματοποιήθηκε η αλησμόνητη συνέντευξη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κλίντον. Η κυρία Αγγελοπούλου θα παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, επισκεπτόμενη μετά τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Στο πρόγραμμά της έχει συναντήσεις με ελληνοαμερικανούς βουλευτές, μια επίσκεψη στο φημισμένο Media Lab του ΜΙΤ, την ομιλία της στο Χάρβαρντ, στο οποίο διοργανώνεται εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, και τη βράβευσή της από την ομογενειακή-επιχειρηματική οργάνωση Alpha Omega Council. Την Τετάρτη, θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των φιλελλήνων Εντουαρτ Εβερετ και Σάμιουλ Γκρίντλεϊ Χάου στο νεκροταφείο Mt. Auburn. Και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες δεν αποκλείεται να παρακολουθήσει τον αγώνα των Σέλτικς με τους Μιλγουόκι Μπακς, την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και προτού αρχίσουν να σπέρνονται κακόβουλες φήμες, σας ενημερώνω ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» καλύπτει η ίδια τα έξοδα των συνεργατών που θα τη συνοδεύουν.

***

Είναι η πρώτη φορά που επίσκεψη Πάπα στη χώρα μας συνοδεύεται από… άγιο λογότυπο. Πρόκειται για μια βάρκα που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το Αγιο Πνεύμα που φέρνει ούριο άνεμο. Η συμβολική φράση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου (φωτογραφία) στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό, θα είναι «ας είμαστε ανοικτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου». Ο 85χρονος αργεντινός Πάπας έρχεται το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου. Την Κυριακή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λέσβο και το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Ρώμη. Το 35ο ταξίδι του Πάπα στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, θα σηματοδοτηθεί από την επιστροφή του ποντίφικα στη Λέσβο, νησί εμβληματικό της μεταναστευτικής κρίσης, στο οποίο είχε μεταβεί το 2016. Και το πιο σημαντικό από την επίσκεψη του Πάπα: Η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, να προσφέρει την ουσιαστική της βοήθεια, μέσω της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, για τη μεταφορά πάνω από εκατό, συνολικά, μεταναστών και προσφύγων, με ανθρωπιστικό διάδρομο, από τη Λέσβο στη Ρώμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.