Για ακόμα μία φορά η ηθική του Μπόρις Τζόνσον μπαίνει στο μικροσκόπιο. Αυτή τη φορά η επίθεση έρχεται μέσα από το ίδιο του το κόμμα και μάλιστα από πρώην πρωθυπουργό. Ο Σερ Τζον Μέιτζορ, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 – 1997, διαδεχόμενος τη Μάργκαρετ Θάτσερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τζόνσον ως «πολιτικά διεφθαρμένη», μετά από μια ήδη ταραχώδη εβδομάδα για τους Συντηρητικούς.
Η υπόθεση lobbying του Συντηρητικού Πάτερσον
Πρόσφατα ο επίσης συντηρητικός βουλευτής Όουεν Πάτερσον κρίθηκε ένοχος από την πειθαρχική επιτροπή της Βουλής για υπόθεση lobbying. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρείχε επί πληρωμή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δυο ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που ερχόταν σε σύγκρουση με τα βουλευτικά του καθήκοντα. Η κυβέρνηση Τζόνσον στην αρχή της εβδομάδας επιχείρησε να αλλάξει τον πειθαρχικό σύστημα των βουλευτών, κάτι που αυτομάτως θα έδινε αναβολή στην ποινή του Πάτερσον. Το γεγονός ότι η ψήφιση συνέπεσε χρονικά με την παραπομπή του βουλευτή, ξεσήκωσε αντιδράσεις που υποχρέωσαν τον Τζόνσον να κάνει στροφή 180 μοιρών, ζητώντας συγγνώμη, ενώ οδήγησαν τον βουλευτή σε παραίτηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Μέιτζορ, χαρακτήρισε τον χειρισμό την υπόθεσης «ντροπιαστικό και λανθασμένο», ενώ πρόσθεσε ότι η γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης «εκπέμπει υπεροψία» και υποβαθμίζει την φήμη των Συντηρητικών.
«Χτύπημα» Τζόνσον στις δημοσκοπήσεις
Η αλήθεια είναι, πως η κυβέρνηση Τζόνσον χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του YouGov η ψαλίδα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών έχει κλείσει στο 1% στη πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, και η δημοτικότητα του Τζόνσον έχει δεχτεί πλήγμα, καθώς έχει πέσει στο 43%. Σε άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της Daily Mail, το 57% των Βρετανών θεωρεί ότι «η χώρα οδηγείται προς την διαφθορά».
Ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ δεν είναι άγνωστος επικριτής του Τζόνσον. Ως υπέρμαχος της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε αντιταχθεί ξεκάθαρα στην ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, στη χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το ζήτημα της Β.Ιρλανδίας, χαρακτηρίζοντας τις απειλές της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του άρθρου 16 «παντελώς ανόητες και επικίνδυνες».
Η μόνη αντίδραση μέχρι αυτή την ώρα από την κυβέρνηση στις κατηγορίες Μέιτζορ, είναι η δήλωση κυβερνητικής πηγής, που επικαλέστηκε η Daily Mail, «ότι ο Σερ Μέιτζορ θέλει απλώς να επιχειρηματολογήσει ενάντια στο Μπρέξιτ».
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο