Νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου. Αρνούνται τη συνεργασία με τον γιατρό και φτάνουν στο σημείο να πετούν στα σκουπίδια ακόμα και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν από τους γιατρούς γιατί απλά δεν πιστεύουν στον ιό.
Η μαρτυρία της Μερόπης Μανταίου – διευθύντριας της 10ης κλινικής του «Σωτηρία» στο MEGA είναι καθηλωτική.
«Γιατί παίρνω αυτό το φάρμακο και όχι το άλλο, μας λένε άλλοι ασθενείς ότι πετάνε τα φάρμακα και δεν τα παίρνουν, πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύουμε γιατί πολλές φορές ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τη δύσπνοια» τόνισε η κυρία Μανταίου.
Ολοένα και περισσότερες οικογένειες με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι ιστορίες τους έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό των θεραπόντων γιατρών τους, κάποιοι όμως δεν τα κατάφεραν.
«Νοσηλεύτηκε μάνα και κόρη, διασωληνώθηκαν και οι δύο, ο πατέρας σε άλλη κλινική πέθανε. Η κόρη και η μάνα επέζησαν, η μάνα βγήκε και δεν ξέραμε πώς θα πούμε στη μάνα ότι πέθανε ο σύζυγος» συμπλήρωσε η διευθύντρια της 10ης κλινικής του «Σωτηρία».
Δεν λείπουν οι περιπτώσεις πολιτών που νοσούν, χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, όμως καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, άλλοι από φόβο και άλλοι από λανθασμένες οδηγίες με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
«Και έρχονται στα πρόθυρα της διασωλήνωσης. Αυτό είναι απαγορευτικό, μπορεί να βυθιστείς ξαφνικά, ούτε κιχ να μην προλάβεις να πεις» πρόσθεσε η Μερόπη Μανταίου.
Μεγάλη απειλή για τις εγκύους
«Ναι την ημέρα εκείνη που χρειάστηκε να την διασωληνώσουν είναι πολύ έντονη η εικόνα αυτή που έχει μείνει στη σύζυγό μου, τη θυμάται να την παίρνουν από το δωμάτιο και να την κοιτάει και παρά τον πόνο της, παρά την αγωνία της , να της λέει “να σας ζήσει η μικρή”».
Είναι η συγκλονιστική εξομολόγηση του Σωκράτη Χουρουζίδη. Θυμάται τις τελευταίες στιγμές της 37χρονης εγκύου από την Κατερίνη που νοσηλεύτηκε στο ίδιο δωμάτιο με την έγκυο γυναίκα του. Εκείνη τα κατάφερε. Δυστυχώς όμως η 37χρονη, που ήταν ανεμβολίαστη, χωρίς υποκείμενο νόσημα, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.
«Ήταν γενικά ένας πολύ δοτικός άνθρωπος και ακόμα και απέναντι στη σύζυγό μου, της συμπεριφερόταν μητρικά. Δηλαδή της έλεγε “θα το ξεπεράσεις” ή οποιαδήποτε δυσκολία είχε η σύζυγος φώναζε το νοσηλευτικό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τη σύζυγο, ενώ η ίδια ήταν σε πιο βαριά κατάσταση. Και νοσηλευόταν ήδη περισσότερες ημέρες» πρόσθεσε ο κ. Χουρουζίδης.
Τα στοιχεία σοκάρουν. Τις τελευταίες ημέρες, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, δυο έγκυες νοσηλεύονται με συμπτώματα σε απλές κλίνες και μια τρίτη είναι διασωληνωμένη.
«Μία έγκυος έχει δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να διασωληνωθεί, τρεις φορές να μπει σε ΜΕΘ και 30% περισσότερες να πεθάνει σε σχέση με μια γυναίκα ίδιας ηλικίας» ανέφερε ο καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας κλινικής Ιπποκράτειου Απόστολος Αθανασιάδης.
Οι άνθρωποι που χάθηκαν από κορωνοϊό δεν πρέπει να αποτελούν στατιστική δηλώνουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες και τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.