Οι χαμένες ψευδαισθήσεις του Σουέζ

Πριν από 65 χρόνια έληγε η μεγάλη κρίση της διώρυγας που θα υποβίβαζε οριστικά Μ. Βρετανία και Γαλλία στο επίπεδο δυνάμεων δευτέρας τάξεως

Στις 26 Ιουλίου 1956 ένα πλήθος 250.000 ατόμων είχε συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να ακούσει την ομιλία του προέδρου της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Ο δημοφιλής 38χρονος πρώην συνταγματάρχης και ηγέτης του κινήματος των Ελευθέρων Αξιωματικών είχε ανέλθει στην εξουσία δύο χρόνια νωρίτερα παραμερίζοντας τον στρατηγό Μοχάμεντ Ναγκίμπ με τον οποίο είχαν από κοινού πραγματοποιήσει το επιτυχημένο πραξικόπημα κατά του βασιλιά Φαρούκ το 1952. Γοητευτικός, μετριοπαθής, αλλά και εκ πεποιθήσεως συνωμότης κατά τον βρετανό πρέσβη στο Κάιρο, Χάμφρεϊ Τρεβέλιαν, ο Νάσερ φιλοδοξούσε να αναγάγει τη μεταπολεμική Αίγυπτο σε περιφερειακή δύναμη και να ηγηθεί ενός παναραβικού κινήματος.

Ο λόγος του εκείνη την ημέρα εξελισσόταν σε καταγγελία του αμαρτωλού παρελθόντος της αποικιοκρατίας από τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ έως τη βρετανική κατοχή και τη συμπεριφορά της ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ Παγκόσμιας Τράπεζας. Αργότερα, θα γινόταν γνωστό ότι οι 14 αναφορές στο όνομα του κατασκευαστή της διώρυγας Φερντινάν ντε Λεσέψ, δεν ήταν απλώς ρητορική κλιμάκωση προς την εντυπωσιακή ανακοίνωση της άμεσης εθνικοποίησής της αλλά και κωδικός για τις δυνάμεις που την καταλάμβαναν εκείνη την ώρα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε εθνικό παροξυσμό εκτοξεύοντας τη δημοτικότητά του Νάσερ. Πυροδότησε επίσης μια βραδυφλεγή κρίση που θα αναβίωνε τη μυστική διπλωματία, θα προξενούσε έναν αραβοϊσραηλινό πόλεμο, θα επέφερε μια αγγλογαλλική απόβαση, θα κατέστρεφε διά παντός την καριέρα του βρετανού πρωθυπουργού, Αντονι Ιντεν, και θα καταδείκνυε το οριστικό τέλος της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας ως παγκόσμιων δυνάμεων.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης επισκέπτεται το Σουέζ του 1956, την κρίση που ταυτόχρονα με τη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία στα τέλη Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς καθόρισε τις μετέπειτα σχέσεις των υπερδυνάμεων με τους δορυφόρους τους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.