Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Σάββατο, τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, που στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου 2021.
Στόχος της κυβέρνησης διαμηνύεται πως δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Συγχρόνως, οι καθημερινές δυσκολίες είναι πασιφανές πως θα αναγκάσουν μια μερίδα συνανθρώπων μας να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού.
Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Ειδικότερα, από σήμερα, Σάββατο -όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης- ισχύουν τα εξής:
1.Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε:
- δημόσιο τομέα
ιδιωτικό τομέα - εκκλησίες
2.Υποχρεωτική για τους ανεμβολίαστους θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε:
- εμπορικά κέντρα και καταστήματα
- κομμωτήρια
- τράπεζες
- μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)
3.Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε:
- καταστήματα τροφίμων (super market)
- φαρμακεία
- θρησκευτικούς χώρους, για τους οποίους ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε εργαστηριακά τεστ.
Δηλαδή, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα -συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop-, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ. σε ανοικτούς χώρους εστίασης, υπηρεσίες λούνα παρκ και χώρους διασκέδασης, οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:
- πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
- πιστοποιητικού νόσησης, ή
- αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εντατικοί έλεγχοι, διπλασιασμός των ποινών
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν» είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».
Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, αυξάνονται τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, οι ομάδες θα δέχονται ποινές, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.
Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί
Σημειώνεται πως την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου με την παρουσία υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.
Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.
Στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.
Το μοτίβο των ελέγχων προσανατολίζεται στους κλειστούς χώρους. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», προειδοποίησε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.
Ο κ. Μπίνης, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Όπως φαίνεται, οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.