Υπερψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και της αυτοκτονίας για ασθενείς τελικού σταδίου, μετά την απόρριψη του αρχικού νομοσχεδίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Για να τεθεί πάντως σε ισχύ, το νομοσχέδιο χρειάζεται την υπογραφή του πορτογάλου προέδρου Μαρσέλου ντε Σόουζα, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί επιφυλάξεις.
Εφόσον το υπογράψει, η Πορτογαλία θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που αναγνωρίζει το δικαίωμα στον θάνατο για ορισμένους ασθενείς.
Η αρχική βερσιόν του νομοσχεδίου πέρασε από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, όμως ο Σόουζα ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να το εξετάσει, υπενθυμίζει το Associated Press.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις ήταν ασαφείς, όπως για παράδειγμα ο ορισμός των περιστάσεων κάτω από τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον θάνατο.
Η νέα βερσιόν, η οποία εγκρίθηκε με 138 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 5 αποχές, προβλέπει ότι η ευθανασία (χορήγηση θανατηφόρων ουσιών από τον γιατρό) και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (λήψη θανατηφόρων ουσιών από τον ίδιο των ασθενή με ιατρική επίβλεψη) επιτρέπεται σε ασθενείς που εξαρτώνται από άλλους ή από μηχανήματα για τις «στοιχειώδεις λειτουργίες της καθημερινής ζωής», και μόνο εφόσον υπάρχει «βεβαιότητα ή υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης» ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ίασης ή σημαντικής βελτίωσης.
Στην Ευρώπη, η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί επίσης στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν το δικαίωμα στους ασθενείς τελικού σταδίου να αρνούνται την παροχή ιατρικής φροντίδας.