«Σχεδόν στο 20% σκαρφάλωσε στην Τουρκία ο πληθωρισμός. Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας και της εκτίναξης του πληθωρισμού. Το τέλος θα είναι κακό», εκτιμά η ιστοσελίδα Tagesschau.de με τίτλο «Στα δίχτυα της υποτίμησης και του πληθωρισμού». Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί: «Συχνά το αφήγημα κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι οι πληθωριστικές εξάρσεις αυτή την εποχή είναι παροδικές. Η εκτίμηση δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία εδώ και μια δεκαετία παλεύει με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού των οποίων η τάση παραμένει ανοδική.
Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση του πληθωρισμού είναι σύμφωνα με οικονομολόγους, όπως ο Τάτα Γκόουζ, ειδικός σε ζητήματα συναλλάγματος στην Commerzbank, η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Υψηλότερα επιτόκια θα κατευθύνουν διεθνή κεφάλαια στην Τουρκία δρομολογώντας την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος και την συγκράτηση του πληθωρισμού. Αποφασιστικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας δεν διαφαίνονται ωστόσο στον ορίζοντα.
Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνει σαν μην λαμβάνει υπόψη ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην κεντρική τράπεζα και ενισχύεται η κατάρρευση της λίρας. Σύμφωνα με ειδικούς οι πειραματισμοί του τούρκου προέδρου με την νομισματική πολιτική θα έχουν κακό τέλος. Ήδη το 2018 ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είχε προειδοποιήσει για «σπιράλ θανάτου» στην τουρκική οικονομία με αφορμή είτε κρίσιμα γεγονότα εντός Τουρκίας, είτε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας».
Ελλάδα: Δυσκολεύει η ζωή για τους ανεμβολίαστους
Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα
Για «εκτίναξη νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα», γράφει η ιστοσελίδα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας». Η ιστοσελίδα επισημαίνει: «Ένας λόγος για την έξαρση είναι το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού με μόλις το 69,8% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο μέσος όρος εμβολιασμού στην ΕΕ είναι 75,6%. Αυτή την εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές άρχισαν να απευθύνουν μέσω SMS εκκλήσεις σε ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.
Όμως η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε εκκλήσεις. Από τα τέλη της εβδομάδας, οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμούς. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει αναρρώσει θα μπορεί να εισέρχεται σε τράπεζες, υπηρεσίες, θέατρα, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα και κομμωτήρια μόνο με PCR ή Rapid τεστ. Εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ και εκκλησίες.
Άγνωστο πόσοι ανεμβολίαστοι θα μεταπειστούν. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση δείχνει ότι 6 από τους 10 ανεμβολίαστους είναι αποφασισμένοι να μην θέλουν να εμβολιαστούν ό,τι κι αν γίνει».
Συνέντευξη Άντονι Φάουτσι στην Die Zeit
O αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι
Με τίτλο «Ο εφιάλτης συνεχίζεται», ο Άντονι Φάουτσι, «ίσως ο διασημότερος επιδημιολόγος στον κόσμο», δίνει συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με αφορμή τι άλλο; Την πανδημία και τις προβλέψεις του. Στο ερώτημα αν την άνοιξη του 2022 θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία ο αμερικανός επιστήμονας απαντά: «Θεωρώ πιθανό ότι μέχρι τότε θα περιορίσουμε την πανδημία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς θα την έχουμε εξολοθρεύσει. Ελπίζω ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε καθημερινά 75.000 κρούσματα στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει σήμερα. Όμως μην ξεχνάτε. Ακόμα κι αν περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων βρισκόμαστε ακόμα στην φάση εξάπλωσης της πανδημίας. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι ενάμισης χρόνος, για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν πια επιπτώσεις στην κοινωνία», καταλήγει ο Άντονι Φάουτσι.
Στέφανος Γεωργακόπουλος