Όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες σχετικά με γιατρούς που αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν, με το υπουργείο Υγείας να ζητά από το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να εξετάσει το θέμα.
Το θέμα ήρθε στο φως με αφορμή το θάνατο της 38χρονης από την Κατερίνη η οποία ηττήθηκε από τον κοροναϊό ενώ κυοφορούσε χωρίς να προλάβει καν να κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά της, το οποίο τα κατάφερε αφού διασωληνώθηκε για λίγο διάστημα στη Μονάδα Νεογνών.
Όπως αποκάλυψε η μητέρα της, η γυναικολόγος της την προέτρεπε να μην κάνει το εμβόλιο με αποτέλεσμα εκείνη να κολλήσει τον ιό.
Την ίδια ώρα, τη δική της μάχη με τον κοροναϊό δίνει μία 40χρονη έγκυος στη Λάρισα, η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Η γυναίκα είναι νοσηλεύτρια και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς είχε αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο.
Η ασθενής διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης και όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε οι γιατροί αποφάσισαν τη διασωλήνωση της.
Μάλιστα από την εξέλιξη της υγείας της θα κριθεί αν οι γιατροί θα προβούν σε καισαρική τομή για να «πάρουν» το έμβρυο.
ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες καταγγελίες
Με αφορμή τη διασωλήνωση ανεμβολίαστης νοσηλεύτριας εγκύου στη Λάρισα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποκάλυψε πως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις με γιατρούς που «κρατάνε» συναδέλφους τους από το να εμβολιαστούν.
«Η περίπτωση στη Λάρισα πιστεύω δεν είμαι σίγουρος, ότι είναι μια τέτοια περίπτωση που ο γιατρός της την φρέναρε να εμβολιαστεί. Η συνάδελφος δεν ήταν στη δουλειά, ήταν σε νόμιμη άδεια κύησης, δεν ήταν αναστολή, αλλά όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που φοβούνται να εμβολιαστούν γιατί οι γιατροί τους ‘’φρενάρουν’’ σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακός.
Επιστολή Πλεύρη στον ΠΙΣ
Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο απέστειλε προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι ιατροί γυναικολόγοι απέτρεψαν και αποτρέπουν ασθενείς τους, εγκύους, από το να εμβολιαστούν κατά της COVID 19.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Υπουργός ζήτησε από τον ΠΙΣ να επιληφθεί του θέματος και να κρίνουν εάν τέτοιας φύσεως ιατρικές συμβουλές αντιστρατεύονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών.
Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός – Τι δείχνουν μελέτες
Την ίδια ώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή στις έγκυες και κυρίως πως δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής,
Συγκεκριμένα δύο νέες επιστημονικές έρευνες σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι ασφαλή πριν και κατά την εγκυμοσύνη, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.
Η πρώτη μελέτη από Νορβηγούς επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England of Medicine», μελέτησε σχεδόν 18.500 εγκύους, μεταξύ των οποίων περίπου 4.500 που είχαν κάνει αποβολή. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στα εμβόλια Covid-19 (Moderna, Pfizer/BioNTech και AstraZeneca) και σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Μάλιστα οι γυναίκες που είχαν αποβάλει, είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «η μελέτη δεν βρήκε την παραμικρή ένδειξη αυξημένου κινδύνου για αποβολή στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης μετά από εμβολιασμό για Covid-19, επιβεβαιώνοντας ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη».
Η δεύτερη διεθνής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησε 107 γυναίκες που έμειναν έγκυες ενόσω συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της AstraZeneca σε Βρετανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Το 72% των γυναικών είχαν κάνει κανονικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιπες εικονικό (πλασίμπο).
Διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια της κύησης. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για σχέση ανάμεσα σε μειωμένη γονιμότητα και στον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο».
Οι Νορβηγοί ερευνητές της πρώτης μελέτης επεσήμαναν ότι «είναι σημαντικό οι έγκυες να εμβολιαστούν, επειδή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και επιπλοκών αν αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να κάνουν πρόωρο τοκετό. Επίσης, ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό ότι θα παρέχει προστασία στο νεογνό έναντι λοίμωξης Covid-19 κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του».