Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Θα ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αυτά οι συμπολίτες μας θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
Για να έχουν πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης αλλά και ανοιχτούς χώρους εστίασης θα πρέπει κατά την είσοδό τους να επιδεικνύουν το αρνητικό test. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να εισέλθουν.
Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιδρά και ζητούν να αναιρεθούν άμεσα
Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ξ αγοραστική κίνηση θα μειωθεί και κάνει λόγο για διαχωρισμό των εμπορικών καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες.
«Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που θα επιφέρουν είναι σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση θα μειωθεί. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν σε ελεγκτές των καταναλωτών. Είναι αδιανόητο να γίνεται διαχωρισμός των εμπορικών καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες», αναφέρεται σχετικά.
Για στοχοποίηση του λιανεμπορίου κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
Από την μεριά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά μιλά για «στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας».
«Από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση. Το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν επιδείξει τη μέγιστη σοβαρότητα στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Από την πρώτη στιγμή, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος, έχουν σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις των ειδικών, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, δεδομένου και του δυστυχώς περιορισμένου αριθμού καταναλωτών και φυσικά το μέτρο χρήσης μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει», αναφέρει και προσθέτει:
«Συνεπώς, απορούμε για την, για ακόμα μια φορά, στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου μάς είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας «κανονικότητας», που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων».
«Η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές είναι πρακτικά όχι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και περίεργη όταν, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση, όπως στα super market, στις λαϊκές αγορές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αιφνίδια αυτή απόφαση όχι απλώς μας δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και τη δυσάρεστη αίσθηση ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει.