Η Μαύρη Τρίτη της πανδημίας

Τα νοσοκομεία σιγά- σιγά γεμίζουν. Το ίδιο και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Φροντίδας (ΜΑΦ). Υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δίνονται κίνητρα σε γιατρούς ακόμα και σε ιδιώτες να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας; Τι θα γίνει;

Η αλήθεια ήταν πως όταν στην αρχή της πανδημίας ακούγαμε ότι είναι πιθανόν να αφήσει πίσω της 20.000 και πλέον νεκρούς δεν το πιστεύαμε. Υπερβολές λέγαμε, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη δράση αυτή του ύπουλου και άκρως φονικού ιού.

Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν, τώρα το φάσμα των 16.000, έφθασαν τους 16.050 «σχεδόν εξαφάνισε μια ολόκληρη πόλη», όπως έλεγε ένας από τα μέλη της Επιτροπής, ο οποίος πιστεύει ότι δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για την αύξηση των κρουσμάτων τη στιγμή που υπάρχουν τα εμβόλια. Ήταν μια «μαύρη Τρίτη» για την πανδημία, την ώρα που τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τα 6.000, έφθασαν τα 6.700 με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 60 (59 για την ακρίβεια) και τους διασωληνωμένους τους 434.

Έτσι ξανάρχισαν και πάλι οι σχεδόν καθημερινές συσκέψεις με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Παράλληλα ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη να βγει σε εθνικό δίκτυο στην τηλεόραση και ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε για τους ανεμβολίαστους έκανε πάλι δραματική έκκληση για εμβολιασμό. Έκκληση για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων και έκκληση για εμβολιασμό των εμβολιασμένων για την τρίτη δόση.

***
Ούτε να δουλέψουν ούτε να διασκεδάσουν

Τα νοσοκομεία σιγά- σιγά γεμίζουν. Το ίδιο και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Φροντίδας (ΜΑΦ). Υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δίνονται κίνητρα σε γιατρούς ακόμα και σε ιδιώτες να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας; Τι θα γίνει; Υιοθετούνται πιο αυστηρά μέτρα που συνοδεύονται φυσικά με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ο τίτλος που θα μπορούσε να φέρει η σχετική ΚΥΑ είναι ότι «χωρίς test για κορωνοϊό οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν, ούτε να συνεργαστούν με το Δημόσιο, ούτε να ψωνίσουν, ούτε να διασκεδάσουν».

***
Απέσυραν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Και μια φρέσκια είδηση (πιο φρέσκια δεν γίνεται) που αφορά τα μονοκλωνικά. Η εταιρία που τα παράγει (και που έγινε τόση φασαρία για τα μονοκλωνικά στην ελληνική Βουλή και στα διάφορα παράθυρα των τηλεοράσεων) τα απέσυρε από την παραγωγή. Τα απέσυρε και από την έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τώρα, μου λένε οι ειδικοί, περιμένουν τοποθέτηση επ΄αυτού, του Παύλου Πολάκη.

***
Ο Bill Gates, o Bloomberg και ο Μπακογιάννης

Όταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συνάντησε δύο από τους πιο γνωστούς (και πιο πλούσιους) ανθρώπους στον κόσμο δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία να τους προσκαλέσει στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα οι Bill Gates και Mike Bloomberg, αυτοπροσκλήθηκαν όταν στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στην Γλασκώβη συνάντησαν τον Κώστα Μπακογιάννη εκφράζοντάς του την επιθυμία να επισκεφθούν την Αθήνα. Ο δήμαρχος μίλησε μαζί τους για την Αθήνα και την προσπάθεια που γίνεται να αλλάξει η εικόνα της και μαζί η εικόνα όλης της χώρας. Το ενδιαφέρον ήταν ότι τόσο ο Gates όσο και ο Bloomberg εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Αθήνα και φυσικά ο κ. Μπακογιάννης δεν έχασε την ευκαιρία και τους προσκάλεσε.

***
Ελληνοβουλγαρική αστυνομική συνεργασία

Στη Βουλγαρία βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος για συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Ρασκώφ με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας των αστυνομιών των δύο χωρών. Στη Βουλγαρία έχουν εκλογές στις 14 Νοεμβρίου και το μείζον θέμα που απασχολεί τα βουλγαρικά ΜΜΕ είναι αυτό της διαφθοράς. Παίρνουν αυστηρά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και ο κ. Θεοδωρικάκος επαίνεσέ τον Βούλγαρο υπουργό. Κοινό επίσης θέμα η φύλαξη των συνόρων γιατί οι Τούρκοι στέλνουν πρόσφυγες- μετανάστες και στις δύο χώρες. Στον Έβρο βεβαίως όπου υπάρχει ο φράκτης δεν περνά ούτε κουνούπι όπως λέει ο υπουργός αλλά σε σημεία όπου δεν υπάρχει ο φράκτης υπάρχει εμφανής πίεση από πρόσφυγες.

***
Θεοδωρικάκος: Ψυχραιμία στις 17 Νοεμβρίου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει στο άμεσο μέλλον να ασχοληθεί και με την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, αλλά και με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Όταν ερωτάται τι πρόκειται να κάνει απαντά σχεδόν μονολεκτικά: «Ψυχραιμία, είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι»

***
Στη Βουλή το θέμα της ακρίβειας

Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) για το κύμα ακρίβειας και «την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προς τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά» και για «ατολμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης καθώς και για επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά».

***
Στην ανεργία οι επιτελείς της Φώφης

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε πριν τελειώσει η προηγούμενη, όπως – δυστυχώς – συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς διότι, πέραν των διαγκωνισμών για τη διαδοχή στην ηγεσία του Κινήματος, από κάτω υπάρχουν και άνθρωποι, εργαζόμενοι και συνεργάτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ζητήματα με την υπαλληλία τους. Εν προκειμένω, η ομάδα των 15 ατόμων του επιτελείου της Φώφης Γεννηματά, βρίσκεται, μου λένε, επί ξύλου κρεμάμενη. Κάποιοι ενδέχεται να μετακινηθούν σε υπηρεσίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο οι περισσότεροι κινδυνεύουν για τη λύση της εργασιακής τους σχέσης. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν απαντά σε κανέναν για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αφού συνηθίζεται ο νέος αρχηγός, σε οποιοδήποτε κόμμα, να αξιοποιεί και να προσλαμβάνει δικούς του ανθρώπους. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάλληλοι βγαίνουν στην ανεργία μετά τον θάνατο του υπηρεσιακού τους προϊσταμένου.

***
Μόνον με εμβόλιο πετάς στα σύννεφα

Αυτή τη χρονιά, οι δέκα μαθητές και μαθήτριες που κληρώθηκαν να πετάξουν με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Ουδείς ανεμβολίαστος πετάει εφέτος στα σύννεφα με την ευκαιρία της ημέρας του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Αρχαγγέλου Μιχάηλ. Έτσι, σύμφωνα με την κλήρωση οι δέκα μαθητές και μαθήτριες που επελέγησαν θα πετάξουν είτε με εκπαιδευτικά αεροσκάφη Tecnam P2002JF, είτε με τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας εμβολιασμένοι..

***
Στην Χάλκη και στη Σύμη ο Πρωθυπουργός

Μετά την Χάλκη όπου, όπως σας έγραφα χθες θα βρεθεί την Παρασκευή για να εγκαινιάσει το δεύτερο Πράσινοι Νησί, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σάββατο στη Σύμη προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο Κέντρο Υγείας του νησιού, το οποίο θα λέγεται «Φώφη Γεννηματά». Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με το όνομα της αποθανούσας προέδρου του ΚΙΝΑΛ μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού. Κατά την παραμονή του στη Σύμη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το μοναστήρι του Αρχάγγελου στον Πανορμίτη.

***
Ο Καραϊσκάκης εμφανίστηκε στη Βουλή

Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», προστέθηκαν τα πορτραίτα των τριών ναυάρχων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827). Οι προσωπογραφίες των Codrington (Κόδριγκτον), de Rigny (Δεριγνύ) και Heyden (Χέυδεν) συνεκτίθενται πλέον στο «Ηρώον του Αγώνα» μαζί με τους πρωταγωνιστές του ’21 που αποδίδονται στα ζωγραφικά μετάλλια, ως τοιχογραφικός διάκοσμος του χώρου. Στον χώρο υποδοχής του Προέδρου της Βουλής, όπου λαμβάνουν χώρα οι επίσημες συναντήσεις, έχει τοποθετηθεί ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο (1827)». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δασκάλου της νεοελληνικής τέχνης, Κ. Βολανάκη, ελαιογραφία εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας. Και τα τέσσερα ζωγραφικά έργα αποτελούν ευγενικό δάνειο προς τη Βουλή των Ελλήνων από ιδιώτη, στην εξαιρετική συλλογή του οποίου ανήκουν, με την ευκαιρία των εορτασμών της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

***
Ο στρατηγός Φλώρος για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Υπεγράφη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, η εφαρμοστική διευθέτηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα συμβάλλει στην άμεση υλοποίηση έργων στρατιωτικής υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζεται συνεχώς. Την εφαρμοστική διευθέτηση υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δ3 του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και εκ μέρους της US European Command o υποδιευθυντής του J5/8, ταξίαρχος Nicholas A. Gentile, Jr. Σε αυτήν προβλέπεται η αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Η εφαρμοστική διευθέτηση, πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

***
Ελληνικά F-16 στις Κανάριες Νήσους

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση «Ocean Sky 21» στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας στην αεροπορική βάση Gando. Οπως ανακοινώθηκε, η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 15 έως 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για άσκηση τύπου INVITEX – LIVEX. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν μέρος με τέσσερα F-16 Blok 52+ της 343 Μοίρας από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.