Η Μέρκελ και οι χάρτες

Πληροφορούμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παρεξέκλινε από την αγαπημένη συνήθειά του να ομιλεί με στοιχεία. Και για τον λόγο αυτόν έδειξε συγκεκριμένους χάρτες στην κυρία Μέρκελ αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές παρενοχλήσεις

Η Τουρκία ήταν μάλλον το «κύριο πιάτο» στο… μενού των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την  Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παρεξέκλινε από την αγαπημένη συνήθειά του να ομιλεί με στοιχεία. Και για τον λόγο αυτόν έδειξε συγκεκριμένους χάρτες στην κυρία Μέρκελ αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές παρενοχλήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ να χαρτογραφήσει την περιοχή από την οποία μπορεί δυνητικά να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε και να μη συνδυάσει αυτές τις τουρκικές κινήσεις και με τα σχέδια Αθήνας και Καΐρου για την ηλεκτρική τους διασύνδεση, που, με δεδομένη την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις.

Πάντως, η κυρία Μέρκελ δεν εμφανίστηκε καθόλου ως μια καγκελάριος που απλώς οδεύει προς την έξοδο. Και στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου είχε μαζί όλη την ομάδα της, με προεξάρχοντες δύο εκ των στενότερων και επί χρόνια συνεργατών της: τον σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα Ούβε Κορζέπιους και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από ελληνικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα, η επόμενη επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, που σταδιακά αναλαμβάνει όλο και ευρύτερο ρόλο.

Το δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη στην κυρία Μέρκελ, στο σπίτι τους στον Λυκαβηττό, ήταν αυστηρά κρητικό. Αρχισε με μια πράσινη σαλάτα, ακολούθησε μια τραγανή κρητικιά σπανακόπιτα (που περιείχε και πράσο, κάτι που ενθουσίασε τη γερμανίδα καγκελάριο) και εν συνεχεία κρητικά σκαλτσούνια (που διαφημίζεται ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα). Η κυρία Μέρκελ δεν τρώει ποτέ γλυκό, κάτι που γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης. Ετσι την επομένη στο Μέγαρο Μαξίμου προσφέρθηκε μόνο καφές και εμφιαλωμένο νερό, αν και υπήρχαν και βουτήματα, τα οποία ούτε άγγιξε η καγκελάριος.

 

Προσλήψεις μηχανικών

Η πολιτική συνήθως είναι εγκλωβισμένη στον δικό της εσωστρεφή κύκλο και οι πολλοί εκπρόσωποί της δεν βλέπουν στις περισσότερες των περιπτώσεων πέρα από τη μύτη τους. Επειδή λοιπόν τούτο τον καιρό περισσεύουν αφανείς, κατά βάση, διεργασίες, ιδιαιτέρως στον τομέα της οικονομίας, είπαμε να τις φωτίσουμε, μήπως και ξεστραβωθούν ορισμένοι. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι τελευταία οι μεγάλες ενεργειακές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις αναζητούν και προσλαμβάνουν μαζικά μηχανικούς, προσφέροντας μάλιστα πολύ καλές αμοιβές. Και αυτό επειδή αναμένουν να ανοίξει πληθώρα έργων, κατασκευαστικών και ενεργειακών, μετά τον Ιανουάριο.

Αλλά δεν είναι οι μόνες που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Πληροφορούμαστε ότι και οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες αναζητούν στελέχη, έμπειρα και μη, σε διάφορες ειδικότητες, κυρίως λογιστές, αναλυτές και επιμελητές επενδυτικών σχεδίων. Η ζήτηση πηγάζει κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επενδυτικές ευκαιρίες που οι επιδοτήσεις και τα χαμηλότοκα δάνειά του δημιουργούν. Μια εξ αυτών θα αναρτήσει την προσεχή εβδομάδα σε ηλεκτρονικό δίκτυο σχετική αγγελία αναζητώντας 200 νέους υπαλλήλους. Περιττό να σημειώσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση οι προσφερόμενες αμοιβές είναι δελεαστικές, υψηλότερες από τις υφιστάμενες στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Πλούσιο επενδυτικό δελτίο

Επίσης έπεσε στην αντίληψή μας ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια προγραμματίζουν μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας και μετατροπής του εκπεμπόμενου από τα διυλιστήριά τους διοξειδίου του άνθρακα σε φυσικό αέριο. Εκτιμάται δε ότι σε αντίστοιχες επενδύσεις κατευθύνεται και η Motor Oil. Ακόμη το επενδυτικό δελτίο αναφέρει ότι η φαρμακευτική DEMOS προετοιμάζει την κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ενδοφλέβιων φαρμάκων στην Αρκαδία, κατά πάσα πιθανότητα στη Μεγαλόπολη. Οπως μεταδίδουν οι αρμόδιοι, θα πρόκειται για επένδυση υψηλών απαιτήσεων και ξεχωριστών προδιαγραφών, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, γιατί η παραγωγή ενδοφλέβιων φαρμάκων απαιτεί απόλυτη ασφάλεια με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Επίσης ανάλογα πρότζεκτ νέας παραγωγής φαρμάκων ετοιμάζουν τόσο η ΕΛΠΕΝ όσο και η Φαρματέν.

 

Σε θέση… μάχης τα funds

Αλλες πληροφορίες φέρουν επίσης το υπερδραστήριο στην ελληνική επιχειρηματική αγορά CVC να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την ιδιοκτησία βορειοελλαδίτικου σουπερμάρκετ, που προσφάτως επεκτάθηκε και στην Αττική, με προφανή σκοπό την απόκτηση μειοψηφικού ή πλειοψηφικού πακέτου. Τα σχέδιά του ωστόσο είναι μεγαλεπήβολα. Οι ιθύνοντες του fund ενδιαφέρονται και για άλλη μεγάλη αλυσίδα που ανήκει σε ξένους, με προφανή σκοπό να συγκροτήσουν μια αξία της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ στο ελληνικό λιανικό εμπόριο. Να σημειωθεί ότι το CVC επεκτείνεται ταχύτατα στην ελληνική αγορά και την περασμένη εβδομάδα διεκήρυξε ότι δεσμεύεται να διαθέσει κοντά στα 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ. Επίσης πληροφορούμαστε ότι το αυστραλιανό Macquarie, που πρόσφατα εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, προτίθεται να διεκδικήσει αποκρατικοποιούμενες ελληνικές υποδομές. Στοχεύει πέραν των άλλων και την Αττική Οδό και προτίθεται να κατέλθει με γεμάτο πορτοφόλι στους σχετικούς διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν καθώς λήγει η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης. Κοινώς το συγκεκριμένο αυστραλιανό fund θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αποτιμήσεις που δεν έχουμε φανταστεί για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Και μια και οι αποτιμήσεις ευνοούν τις αποκρατικοποιήσεις, μαθαίνουμε ότι συντόμως πρόκειται να ανοίξει η διαδικασία παραχώρησης και άλλων 17 μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων, αυτού της Καλαμάτας συμπεριλαμβανομένου, για την κατάκτηση του οποίου θα κονταροχτυπηθούν ισχυρές τοπικές με διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις. Για να μη μακρηγορούμε, με τούτα και με τ’ άλλα οι δουλειές ανοίγουν και ανοίγουν με δυναμικό τρόπο. Οπότε όσοι στη ζώνη της πολιτικής επενδύουν σε αρνητικά οικονομικά σενάρια μάλλον είναι χαμένοι από χέρι. Οφείλουν, αν μη τι άλλο, αναδίπλωση και αναθεωρήσεις… το ταχύτερο.

Τα «ζιζάνια» και η επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Πρόσεξα ότι ορισμένοι έσπευσαν να σπείρουν… ζιζάνια με αφορμή τη σύντομη αδιαθεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι είδαν υπόγειες συγκρούσεις με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και περί του timing της επίσκεψης, άλλοι απέδωσαν την αδιαθεσία στο δείπνο που παρετέθη στην πρεσβευτική κατοικία λίγο μετά την άφιξή του. Ως γνωστόν, η τελική απόφαση για την επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου άργησε να ληφθεί, δεδομένης και της αβεβαιότητας εξαιτίας της πανδημίας. Πάντως, τόσο η πρεσβεία της Ελλάδας όσο και το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ειδικότερα για το δείπνο που θα παρέθετε η ελληνίδα πρέσβης, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, η πρεσβεία είχε έλθει σε συνεννόηση με ιδιωτική λέσχη και όχι, όπως λανθασμένα γράφτηκε, με το ξενοδοχείο στο οποίο θα διέμενε ο κ.κ. Βαρθολομαίος (καθώς η χωρητικότητα εκεί ήταν περιορισμένη), δίνοντας και προκαταβολή ήδη από το καλοκαίρι. Ωστόσο αργότερα – και με την πανδημία να παραμένει ένας παράγοντας ανεξέλεγκτος – η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση περιόρισε δραστικά τον αριθμό των συμμετεχόντων στις επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επελέγη λοιπόν η διοργάνωση ενός δείπνου σε εξωτερικό χώρο στην πρεσβευτική κατοικία και με λιγότερους προσκεκλημένους, μια κίνηση για την οποία ήταν επίσης ενήμερη η Αρχιεπισκοπή. Και φυσικά υπήρξαν ειδικές θερμάστρες στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας. Ας μην αναζητούν λοιπόν κάποιοι αφορμές εκεί που δεν υπάρχουν…

***

Σάλος (που ακόμα δεν έχει κοπάσει) προκλήθηκε με την απόφαση του κ. Ζάκερμπεργκ να μετονομάσει το Facebook σε Μeta. Αυτό το ελληνικότατο «Μeta» προκάλεσε και το ενδιαφέρον του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη (φωτογραφία), ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook έσπευσε να εξηγήσει τι σημαίνει «Meta» στα ελληνικά: «Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική, (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία». Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η αλλαγή ονομασίας του Facebook προκάλεσε έναν μεγάλο χαμό στα σόσιαλ μίντια. Μερικά από αυτά ήταν όντως επιτυχημένα, όπως «Εάν έχουν χιούμορ στο Twitter, ας αλλάξουν και αυτοί το όνομα και ας το βγάλουν «Αργότερα»» ή «Το Facebook θα γίνει #meta και το Ινσταγκραμ #πιοmeta».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.