Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε σήμερα στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».
Και πως να μην είναι. Η πρώτη Διάσκεψη για το Κλίμα έλαβε μέρος στο Βερολίνο το 1995. Μετά από 25 συναντήσεις, το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί, με την προηγούμενη δεκαετία να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί. Τώρα η παγκόσμια κοινότητα, που αποτελείται από σχεδόν 200 χώρες, πρέπει να πάρει άμεσες αποφάσεις για το κλίμα και συγκεκριμένα να βρει τρόπους να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Kελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ – βιομηχανικής εποχής.
25,000 διπλωμάτες, ακτιβιστές, επιστήμονες και πολιτικοί αναμένεται να παρευρεθούν στην Διάσκεψη και όλοι συμφωνούν ότι η επόμενη δεκαετία είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη. Όμως ακόμα και η οικοδέσποινα Βρετανία διά στόματος Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η Διάσκεψη αυτή «μάλλον δεν θα πετύχει τις συμφωνίες που απαιτούνται για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής».
Η έναρξη των εργασιών της COP26
Την Κυριακή η επίσημη τελετή έναρξης περιλαμβάνει εισήγηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές συνεχώς εντείνονται. Ανάμεσα στις ομιλίες της σημερινής ατζέντας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομιλία του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Αμπντουλά Σαχίντ, ο οποίος και με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών των Μαλδιβών γνωρίζει από πρώτο χέρι την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το νησιωτικό σύμπλεγμα κινδυνεύει από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Αύριο και μεθαύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος των ηγετών. 120 αρχηγοί κρατών αναμένεται να συμμετάσχουν, με τους περισσότερους να καταφθάνουν αργά το απόγευμα της Κυριακής, ενώ υπάρχουν και αρκετές ηχηρές απουσίες.
Οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της COP26
Εδώ και ημέρες στη Γλασκώβη συρρέουν ακτιβιστές για το κλίμα, ακόμα και διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα πόδια από πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας του οικολογικού αποτυπώματος των μεταφορών. Χθες κατέφθασε στη πόλη με τρένο και η 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, προκαλώντας ενθουσιασμό στο συγκεντρωμένο πλήθος.Κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης Διάσκεψης υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 διαδηλωτές θα βρεθούν στη Γλασκώβη.
Αν και στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, με ισχυρή παρουσία 10.000 αστυνομικών. Η διεθνής οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα «Extinction Rebellion» έχει εκφράσει τις προθέσεις της να «προκαλέσει αναταραχή» στο συνέδριο και τα μέλη της δηλώνουν έτοιμα ακόμα και για τη σύλληψή τους.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο