Ο κοροναϊός όχι μόνο είναι εδώ, αλλά ο ΕΟΔΥ το Σάββατο ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα. Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει τα κρούσματα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τα 4.696 κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι σοκ, ενώ ο αριθμός τους υπογραμμίζει ότι αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τα νοσοκομεία να γεμίζουν με ασθενείς με κοροναϊό, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και του πιο κρύου κλίματος της περιοχής που αναγκάζει τους ανθρώπους να είναι περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρους.
SOS από τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο ΑΧΕΠΑ, όπως δηλώνει το νοσηλευτικό προσωπικό, βρίσκονται διασωληνωμένοι και εκτός μονάδας. Στους 137 ανέρχεται ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid σε ΜΕΘ, στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 773 κρούσματα, με ποσοστό ανεμβολίαστων 74 – 80%, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, με ποσοστό ανεμβολίαστων 83 έως 89%.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Ποια νέα μέτρα εξετάζονται
Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων φέρνει νέα μέτρα προ των πυλών, τουλάχιστον για τις «κόκκινες» περιοχές.
Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση.
Μάλιστα, ο ίδιος θα πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού στην εκάστοτε περιοχή ξεπεράσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες να κλείσουν εντελώς τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για ένα χρονικό διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές.
Η εκτίμηση Μαγιορκίνη για την Αττική
Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την Αττική, παρά τα 943 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα, λέγοντας ότι έχει λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τον Αύγουστου, επισήμανε πως η Επιτροπή προβληματίζεται και για τα fake news για τον κοροναϊό και τα εμβόλια.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ο κοροναϊός δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτόν».
Στο «στόχαστρο» μεικτοί χώροι και κέντρα διασκέδασης
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η Επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.
- Δηλαδή περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
- Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.
- Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
- Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητά τους.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι ακόμα σενάρια και η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη.