Η άσκηση «Κιβωτός 2021» στο Αλεποχώρι πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των πλημυρών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κατά την εξέλιξη της άσκησης για τις πλημμύρες δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων.

Προσομοίωση διάσωσης σε 9 διαφορετικά περιστατικά

Στο επίκεντρο του σεναρίου τής άσκησης βρέθηκαν πιθανά περιστατικά και καταστροφές τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι φορείς μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες φορείς κλήθηκαν μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, εκτροπή οχήματος σε ρέμα, υπερχείλιση ρεμάτων και εισροή υδάτων σε κατοικίες, διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, απεγκλωβισμούς ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, μεταφορά τραυματισμένων ατόμων, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, δημιουργία κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και πτώση στύλου της ΔΕΗ με συνακόλουθη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ακόμη στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε από αέρος απεγκλωβισμός ατόμων από κτίριο με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.


«Να είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη στιγμή»

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις ασκήσεις σε όλα τα ευάλωτα σημεία πανελλαδικά. Το Αλεποχώρι ίσως είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Μόνο με αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Όπως είπε, σήμερα, «φάνηκε ότι όλες οι δυνάμεις μαζί, συντονισμένες, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρεαλιστικές συνθήκες σε πολύ δύσκολα περιστατικά», ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η προετοιμασία, «να είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη στιγμή».

«Όχι άλλα λόγια»

«Σήμερα, απεδείχθη ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε ακόμη πιο πολύ ώστε να δράσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δύσκολη στιγμή. Για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες» σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε: «Προσωπικά, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι αυτού του υπουργείου, το οποίο έχει ως επιχειρησιακό βραχίονα την Πυροσβεστική. Τουλάχιστον στον ενάμιση μήνα που είμαι εδώ, κατάλαβα την αξία του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτό το Σώμα. Εμείς, από πλευράς μας ως υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε ώστε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή σας ικανότητα. Όχι άλλα λόγια, αλλά να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας».


Σε κίνδυνο η περιοχή μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια

Στη σημασία τέτοιων ασκήσεων σε μια περιοχή σαν το Αλεποχώρι αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης εξήγησε ότι η περιοχή έχει καταστεί πολύ επικίνδυνη λόγω των τελευταίων πυρκαγιών στα Γεράνεια, το 2018 στην πλευρά της Κινέττας και το 2021 στην πλευρά του Αλεποχωρίου, επομένως, όπως είπε θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν κατά κύριο λόγο τους πολίτες και βεβαίως τις υποδομές και τις περιουσίες.


«Ο Δήμος δια του συντονιστικού τοπικού οργάνου στο οποίο προΐσταται ο δήμαρχος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να συντονίσει όλες τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας και σε αυτές τις ενέργειες συμμετέχουν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Τροχαία, Στρατός εθελοντικές οργανώσεις κλπ. Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουμε τα χειρότερα εκπαιδεύουμε το προσωπικό, ετοιμάζουμε τα μηχανήματα, τα έχουμε πάντα σε ετοιμότητα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο», σημείωσε.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου.