Όλο και πιο δυσοίωνες γίνονται οι προβλέψεις των ειδικών την ώρα που τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί, αλλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε.
Οι μαζώξεις σε κλειστούς χώρους « τροφοδοτούν»τον ιό, καθώς όπως είναι γνωστό ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, αλλά δεν θα νοσήσουν τόσο βαριά όσο οι ανεμβολίαστοι.
Από την άλλη το γεγονός πως περίπου το 40% του γενικού πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο προκαλεί δεύτερες σκέψεις στους ειδικούς, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως η άρση σχεδόν όλων των μέτρων θα μας γυρίσει boomerang.
Την εκτίμηση πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τον κοροναϊό έκανε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί ο εμβολιασμός και να γίνει σωστή δουλειά επικοινωνιακά για τον σκοπό αυτό.
Πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι νέες γυναίκες 25 – 45 ετών που ακόμα, σύμφωνα με την ίδια, θεωρούν πως θα επηρεάσει τη γονιμότητα με το εμβόλιο, κάτι το οποίο είναι τεράστιο λάθος.
«Είναι ανάγκη να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι. Έπρεπε να υπάρχει στοχευμένη επικοινωνία. Είχαμε μιλήσει για αυτή από την αρχή, έπειτα από έρευνες που είχαν γίνει», είπε.
Αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι να εμβολιαστούν όλοι
Η κυρία Λινού τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι και να τηρούνται τα μέτρα, ενώ προέβλεψε πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας.
«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν δεν αποσυμφοριστούν οι τάξεις, αν συνεχίσουμε να έχουμε συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, χωρίς εξαερισμό», σημείωσε.
Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους
Την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι ειδικοί που θεωρούν πως όχι μόνο δεν έχει τελειώσει η πανδημία, αλλά και πως κακώς άνοιξαν οι κλειστοί χώροι για τους εμβολιασμένους, χωρίς καθόλου μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως η πανδημία δεν θα σταματήσει εντός του 2022 και πως τα εμβόλια μόνο δεν αρκούν στην μάχη κατά του κοροναϊού.
«Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.
Όσο τα κρούσματα είναι ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».
«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.
Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού πυροδότησαν την έκρηξη κρουσμάτων
Για την εκτόξευση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Όπως είχε προβλέψει στο παρελθόν ο κ. Βασιλακόπουλος, η φετινή παρέλαση γίνεται με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βάζουν «φρένο» στις παρελάσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων.
«Το πρόβλημα δεν είναι στις παρελάσεις, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστήμη και τον εμβολιασμό. Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο κοροναϊός καλπάζει.
Συνεισφέρει και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων. Από προσωπική εμπειρία, μόνο τα μισά καταστήματα εστίασης που έχω επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες κάνουν έλεγχο για εμβολιασμό», δήλωσε.
«Η λειτουργία των σχολείων έχει πάει αρκετά καλά με τα τεστ που γίνονται. Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πιο σοβαρό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5 με 11 και σε λίγο διάστημα στις ΗΠΑ τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο, με τον κ. Βασιλακόπουλο να υπογραμμίζει πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να «σφίξουν» τα μέτρα.
«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαρή, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κοροναϊό. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο», κατέληξε.