Ο εφιάλτης της πανδημίας έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί στα ύψη ενώ οι ασθενείς που καταλήγουν από επιπλοκές του κοροναϊού αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Μόνο τη χθεσινή ημέρα, πέθαναν από κοροναϊό 63 άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας στους 15.570.
Η έξαρση με τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, καθώς βλέπουν πως όσο κρυώνει ο καιρός και ο κόσμος διασκεδάζει σε κλειστούς χώρους, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει μετάδοση του ιού.
Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμη περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλείες.
Η κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέει κατηγορηματικά ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού πυροδότησαν την έκρηξη κρουσμάτων
Για την εκτόξευση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Όπως είχε προβλέψει στο παρελθόν ο κ. Βασιλακόπουλος, η φετινή παρέλαση γίνεται με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βάζουν «φρένο» στις παρελάσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων.
«Το πρόβλημα δεν είναι στις παρελάσεις, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστήμη και τον εμβολιασμό. Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο κοροναϊός καλπάζει.
Συνεισφέρει και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων. Από προσωπική εμπειρία, μόνο τα μισά καταστήματα εστίασης που έχω επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες κάνουν έλεγχο για εμβολιασμό», δήλωσε.
«Η λειτουργία των σχολείων έχει πάει αρκετά καλά με τα τεστ που γίνονται. Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πιο σοβαρό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5 με 11 και σε λίγο διάστημα στις ΗΠΑ τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο, με τον κ. Βασιλακόπουλο να υπογραμμίζει πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να «σφίξουν» τα μέτρα.
«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαρή, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κοροναϊό. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο», κατέληξε.
Καμπανάκι από επιστήμονες
Την Τετάρτη το Λεκανοπέδιο εμφάνισε 721 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 602. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Πρόκειται για τις: Λάρισα με 245, Μαγνησία με 158, Έβρο με 115, Ημαθία με 113, Αχαΐα με 110 και Πιερία με 102.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, θεωρεί πως για κάθε «επιπλέον 1000 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις».
Εν κατακλείδι, «έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως».
Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι «πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα.»
» Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι.»