Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό πως του αρέσει συχνά να «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.
Το Σάββατο, διακήρυττε από το Εσκισεχίρ ότι θα εκδιώξει «το ταχύτερο δυνατό» τους 10 δυτικούς πρέσβεις -μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών- που ζήτησαν την απελευθέρωση του κρατούμενου Οσμάν Καβαλά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απειλή που είχε εκτοξεύσει λίγες ημέρες νωρίτερα περί απέλασής τους.
Τελικά, και αυτοί αναδιπλώθηκαν και αυτός, ευχαριστημένος, δήλωσε ότι και αυτοί θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.
Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο δήλωσης των δυτικών πρέσβεων ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης.
Επικαλούμενο πηγές στην τουρκική προεδρία, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «χαιρέτισε» τη δήλωση που ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και την οποία υιοθέτησαν αργότερα, κάνοντας re-tweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.
Το 41ο άρθρο της -υπογραφείσης το 1961 στη Βιέννη- Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε, μάλιστα, να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση, λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».
Ενα βήμα πριν τη σοβαρή διπλωματική κρίση
Το θέμα μπορεί πλέον να θεωρείται λήξαν, ωστόσο το ενδεχόμενο σοβαρής διπλωματικής κρίσης έμοιαζε όλο και πιο πιθανό μέχρι χθες.
Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στους πρέσβεις που αρχικά ο Ταγίπ Ερνγογάν απείλησε να απελάσει βρίσκονταν αυτοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επτά από τις χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έξι είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τρεις είναι οι βασικοί εταίροι της Άγκυρας.
Η απειλή του Ερντογάν απέναντι στην κοινή έκκληση των πρεσβευτών έμοιαζε υπερβολική και εκ πρώτης όψεως αντίθετη με την επιλογή της Τουρκίας να χαμηλώσει τους τόνους στην εξωτερική πολιτική, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για μια άνευ προηγουμένου κρίση σε περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος έκανε πράξη τις απειλές του.
Δύσκολη, πάντως, ήταν και η θέση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τη μία πλευρά έπρεπε να υλοποιήσει την απόφαση του προέδρου, από την άλλη να τον πείσει να μην το πράξει σε μια ευαίσθητη συγκυρία, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G20 στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Καθώς ένας από τους υποψήφιους για απέλαση ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, η απομάκρυνσή του με αυτόν τον διπλωματικά άκομψο τρόπο θα υπονόμευε την προσπάθεια του Ερντογάν να διαπραγματευτεί με τον Τζο Μπάιντεν την αγορά 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 αεροσκαφών.