Το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε σήμερα, Τρίτη, την εντολή προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή «διασυνοριακών» στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και κάθε οργάνωσης που η Άγκυρα θεωρεί ως «τρομοκρατική».
Η τρέχουσα εντολή, η οποία ανανεώνεται τακτικά από το 2013 για ένα έτος, λήγει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.
Ο τουρκικός στρατός επεμβαίνει τακτικά στρατιωτικά στο Ιράκ, τη Συρία και, από τον Ιανουάριο του 2020, στη Λιβύη, για να στηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.
Η διετής παράταση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ προκάλεσε πολλά ερωτήματα από την αντιπολίτευση, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη εξηγήσεων.
«Λέτε ‘τώρα είναι δύο χρόνια’ και μας ζητάμε να ψηφίσουμε. Γιατί;», ρώτησε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – ερώτηση στην οποία δεν πήρε απάντηση. Για πρώτη φορά από το 2013, το κόμμα του καταψήφισε το ψήφισμα για παράταση της εντολής αυτής.
Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει ότι «οι κίνδυνοι και οι απειλές που εγείρονται στην εθνική ασφάλεια από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στις περιοχές κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας, μόνο αυξάνονται».
Ως εκ τούτου, η χώρα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διασυνοριακών επιχειρήσεων», αναφέρεται.
Πραγματικός στόχος οι Κούρδοι
Στο Ιράκ, ο τουρκικός στρατός στοχοποιεί τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» οργάνωση στην Τουρκία, αλλά και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τακτικά βάσεις του PKK σε αυτόνομες περιοχές των Κούρδων, στο βόρειο Ιράκ.
Στη Συρία, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2016 στα βορειοδυτικά της χώρας γύρω από την Αφρίν και στην επαρχία Ιντλίμπ, ένας από τους τελευταίους θύλακες που διαφεύγει από τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος.
Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει, με τη βοήθεια συριακών συμμαχικών της δυνάμεων, τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας τα τελευταία χρόνια (2016-2017, το 2018 και τον Οκτώβριο του 2019) κατά μήκος των συνόρων της, στη συριακή πλευρά, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι, καταδιώκοντας κυρίως μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία, που θεωρείται από την Άγκυρα ως παρακλάδι του PKK, αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο του 2020, μια σειρά επιθέσεων με drone σταμάτησε την προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού στην επαρχία Ιντλίμπ, εμποδίζοντάς τους να ανακτήσουν τον έλεγχο αυτού του θύλακα, του τελευταίου που ελέγχουν οι αντάρτες.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το πάγιο επιχείρημα του Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες, που συνορεύουν με τη δική του, όπως η Συρία και το Ιράκ, είναι ο… πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι, πρωτίστως, οι Κούρδοι και, δευτερευόντως, αποτελούν κομμάτι των νεο-οθωμανικών, επεκτατικών του σχεδιασμών.
«Η Αλ Κάιντα κι ο ISIS ζουν και βασιλεύουν στην Τουρκία»
Ο αρχηγός του CHP δήλωσε, άλλωστε, ότι η κουλτούρα της διαβούλευσης στο κοινοβούλιο έχει εκλείψει με την κυβέρνηση του AKP και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι πήρε στην εξουσία μέσω της Αλ Κάιντα και του ISIS.
«Γιατί δεν ελέγχετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αλ Κάιντα και του ISIS; Απελευθερώνετε από τη φυλακή τους μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα. Γνωρίζουμε ότι είναι οργανωμένοι στην Τουρκία μέσω 42 οργανισμών. Όλοι ξέρουν για τα ‘κοιμισμένα κύτταρα’, γιατί δεν επεμβαίνεις; Κοιτάξτε πρώτα τί γίνεται στο έδαφός σας. Γιατί παραδώσατε το τουρκικό κράτος σε ξένες δυνάμεις; Νομίζουν ότι ο κόσμος θα φάει αυτό το καρότο, αλλά δεν θα το φάει, το έθνος ξύπνησε. Το ξέρουν τώρα».