Οι δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για μείωση των εκπομπών άνθρακα δεν επαρκούν για να συγκρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ενόψει της κρίσιμης συνόδου για το κλίμα (COP26) που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.
Οι 192 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύονται να παρουσιάσουν στη σύνοδο νέες, πιο φιλόδοξους στόχους για το διάστημα μέχρι το 2030.
Ωστόσο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαπιστώνει η έκθεση του UNEP.
Η άνοδος αυτή θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο των 2 βαθμών που τέθηκε το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η έκθεση «αποτελεί μια ακόμα ηχηρή προειδοποίηση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Πόσες προειδοποιήσεις χρειάζονται;» διερωτήθηκε.
Πολλοί θεωρούν ότι η COP26 είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια κλιματική καταστροφή. Παρά το μεγάλο διακύβευμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως παραμένει αμφίβολο αν η σύνοδος θα στεφτεί με επιτυχία.
Την περασμένη εβδομάδα, διαφορετική έκθεση του UNEP προειδοποιούσε ότι οι μεγάλες οικονομίες θα εξορύξουν το 2030 υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων από ό,τι συνάδει με την επίτευξη του δηλωμένου στόχου.
Η νέα έκθεση (Emissions Gap Report) εξετάζει την απόκλιση των προβλεπόμενων εκπομπών από τα επίπεδα που απαιτούνται σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Υπολογίζει ότι, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις που έχουν ανακοινωθεί επίσημα ή ανεπίσημα ενόψει της CΟP26, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν το 2030 κατά μόλις 7,5% σε σχέση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του 2015.
Αν η τάση συνεχιστεί, η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100 θα φτάσει τους 2,7 βαθμούς, λίγο κάτω από τους 3 βαθμούς που προέβλεπε το UNEP στην περυσινή έκθεση.
Για να συγκρατηθεί η άνοδος στους 2 βαθμούς απαιτείται μείωση 30% έως το 2030, ενώ για να επιτευχθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος του 1,5 βαθμού η μείωση πρέπει να φτάσει το 55% σε σχέση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις.
Τα τελευταία 11 χρόνια, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, η διεθνής κοινότητα έλαβε μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές του 2030 κατά 11 γιγατόνους ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε χωρίς τη λήψη αυτών των μέτρων.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των 2 βαθμών, οι ετήσιες εκπομπές του 2030 θα πρέπει να περιοριστούν κατά επιπλέον 13 γιγατόνους, ενώ για τον στόχο του 1,5 βαθμού απαιτείται περαιτέρω μείωση κατά 28 γιγατόνους, ή περίπου το ήμισυ της ποσότητας άνθρακα που απελευθερώνεται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα.
«Για να μειώσουμε την παγκόσμια θέρμανση στον 1,5 βαθμό, έχουμε οκτώ χρόνια για να περιορίσουμε τις εκπομπές στο μισό» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.
«Έχουμε περιθώριο οκτώ ετών να καταστρώσουμε τα σχέδια, να διαμορφώσουμε τις πολιτικές, να τις εφαρμόσουμε και τελικά να πετύχουμε τις μειώσεις».
«Το ρολόι χτυπά με θόρυβο».