«Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση, και αυτές οι πρεσβείες υπαναχώρησαν στη δήλωση συμμόρφωσης στη Σύμβαση της Βιέννης. Αναμένουμε από αυτούς τους πρεσβευτές να ενεργήσουν αναλόγως από εδώ και πέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω της κρίσης που προκλήθηκε για τον φυλακισμένο επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά.

Οι πρεσβείες τεσσάρων χωρών στην Τουρκία – ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας – ανακοίνωσαν νωρίτερα, την ίδια μέρα στο Twitter, ότι τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, το οποίο καλεί τους απεσταλμένους να μην ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, στα οποία φιλοξενούνται. Την ανακοίνωση των συγκεκριμένων πρεσβειών υιοθέτησαν, στη συνέχεια, και οι πρεσβείες της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

«Ήταν καθήκον μου ως αρχηγού κράτους να απαντήσω σε αυτή την προσβολή», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προηγούμενη δήλωσή του, ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρύξει τους δέκα πρεσβευτές ως «persona non grata».

«Η δήλωση των δέκα πρεσβειών για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είχε στόχο την κυριαρχία της Τουρκίας και ήταν προσβολή κατά του δικαστικού μας σώματος. Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας δεν δέχεται εντολές από κανέναν», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση των πρεσβειών για τήρηση διπλωματικής συνθήκης

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «χαιρέτισε» τη δήλωση δυτικών πρεσβειών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αφότου ο Ερντογάν ζήτησε την απέλαση δέκα πρεσβευτών.

Ο Ερντογάν δήλωσε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι διέταξε οι πρεσβευτές να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα, γιατί ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά, που κρατείται επί τέσσερα χρόνια κατηγορούμενος για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση που ανάρτησαν στο Twitter οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία και, αργότερα, αναδημοσίευσαν στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που διεξάγεται σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του Ερντογάν, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απέλαση ή μη των πρεσβευτών.