«Θα δώσω τη μάχη και θα την κερδίσω» είχε πει η ίδια η Φώφη Γεννηματά 13 μέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προκειμένου να δώσει μια ακόμη μάχη με τον καρκίνο.
Η ίδια είχε φροντίσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με θάρρος να κάνει γνωστή την κατάσταση της υγείας της, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την απόσυρσή της από τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Λίγο αργότερα, ακολούθησε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου: «Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου». Η είδηση προκάλεσε σοκ στον πολιτικό κόσμο ο οποίος έσπευσε να απευθύνει μηνύματα συμπαράστασης και ευχές για ανάρρωση.
Επί 13 χρόνια η Φώφη Γεννηματά έδινε καθημερινά τη δική της προσωπική μάχη. Μια μάχη που δυστυχώς, έχασε το μεσημέρι της Δευτέρας, βυθίζοντας στη θλίψη το σύζυγό της αλλά και τα τρία της παιδιά.
Η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση χθες το βράδυ και ήδη είχαν ενημερωθεί για αυτό τα μέλη της οικογένειά της αλλά και οι οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Η Φώφη Γεννηματά όλα αυτά τα χρόνια έδινε μία μάχη, οικογενειακή καθώς από την ίδια ασθένεια είχε χάσει και τους γονείς της, τον σημαντικό πολιτικό Γιώργο Γεννηματά καθώς και τη μητέρα της.
Η Φώφη Γεννηματά, σε ηλικία 44 ετών, ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο.
Το 2008, οι τακτικές εξετάσεις που έκανε, λόγω κληρονομικού ιστορικού, έδειξαν καρκίνο στο μαστό. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ, για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε από την πρώτη στιγμή δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της υγείας της, έχοντας δηλώσει στο παρελθόν: «Πρέπει να μιλάμε, να μιλάμε μεταξύ μας γι’ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα. Βρήκα γυναίκες που θέλησαν να μου δώσουν κουράγιο και μοιράστηκαν μαζί μου το πώς ένιωθαν».
Η ίδια είχε συγκλονίσει το 2020, όταν είχε μιλήσει για τη μάχη της με τον καρκίνο σε τηλεοπτική εκπομπή όπου, μεταξύ άλλων, είχε περιγράψει τις σκέψεις που έκανε για τα παιδιά της, όταν ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τη νόσο.
Μεγάλωσε κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα.
Κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε από τον λαό, τίμησε την πολιτική κι έγινε σημείο αναφοράς και της Κάκιας Βέργου, μιας γυναίκας που ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη, που είχε άποψη και την υπερασπιζόταν καθημερινά και μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος.
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις 10 ετών και γιγαντώθηκε όταν ήταν στην εφηβεία της.
Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Πήγε σχολείο στη Φιλοθέη και κατόπιν σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ενασχόλησή της με τα κοινά είχε ξεκινήσει από τη φοιτητική της ζωή, στη διάρκεια της οποίας ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ.
Η πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές ήταν το 2000, όπου εξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Δυο χρόνια μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς.
Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση και θεραπεία. Η ίδια στάθηκε γενναία και κατόρθωσε να τη νικήσει, χωρίς να σταματήσει ποτέ να ασχολείται με τα κοινά.
«Οι γιατροί μου έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να γίνω μητέρα»
Η Φώφη Γεννηματά είχε προχωρήσει και σε μια προσωπική εξομολόγηση για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να γίνει μητέρα, αποκαλύπτοντας ότι οι γιατροί τής έδιναν λίγες πιθανότητες.
«Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών, όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτό τον καημό», όπως είπε.
Για τους γονείς της είχε πει
Είχε αναφερθεί και στους δύο γονείς της, που πέθαναν από καρκίνο με εφτά μήνες διαφορά, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Γεννηματά και την σύζυγό του, Κάκια Βέργου-Γεννηματά.
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.
Τα παιδικά της χρόνια
H Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους Αθηνών. Μαζί με την αδερφή της Μαίρη είχαν όμορφα παιδικά χρόνια.
Η ζωή της Φώφης ήταν συνυφασμένη με την πολιτική, εκ των πραγμάτων. Άλλωστε ο πατέρας της από μικρή την έπαιρνε μαζί του σε όλες τις περιοδείες. Άλλαξε πολλά σχολεία, αλλά αποφοίτησε τελικά από το Λύκειο Φιλοθέης. Μετά μπήκε στο πολιτικό της νομικής και σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Τελικά δεν έγινε αρχιτέκτονας όπως ήθελε το οικογενειακό της περιβάλλον. Δεν ήθελε η ίδια να πάρει έτοιμη τη δουλειά του πατέρα της.
Οι δύο γάμοι
Στα 22 της χρόνια, η Φώφη Γεννηματά, παντρεύτηκε τον Αλέκο Ντέκα ενώ το 2003, ακολούθησε ο γάμος με τον Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο ήταν παντρεμένη τα τελευταία 18 χρόνια.
Ο γάμος της με τον Ανδρέα Τσούνη έμελλε να είναι η πιο μεγάλη σχέση στη ζωή της και στην εκκλησία είχε φτάσει η Γεννηματά με την 6χρονη τότε κόρη της Αιμιλία στο πλευρό της.
«Με τον Ανδρέα μάς δένει η τρέλα μας», έλεγε πριν δύο χρόνια η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για εκείνον με τα πιο όμορφα λόγια σε συνέντευξή της.
Τα δύο έφηβα παιδιά της, Κατερίνα και Γιώργο, τα απέκτησε λίγο μετά τον γάμο της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και η διάγνωση του καρκίνου του μαστού ήρθε όταν τα παιδιά της ήταν μόλις δύο ετών.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν μητέρα τριών παιδιών. Η κόρη της Αιμιλία Ντέκα είναι σήμερα 24 ετών και για να την φέρει στη ζωή, η Γεννηματά είχε αποκαλύψει πως προχώρησε στη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς οι γιατροί είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει μητέρα:
«Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια και τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα. Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή».
Όσο για τα παιδιά της και τη ζωή με τον σύζυγό της, είχε μιλήσει σπάνια και είχε αποκαλύψει:
«Σηκωνόμαστε πολύ νωρίς, οπότε βρίσκουμε χρόνο να πιούμε τον πρωινό μας καφέ μαζί και τα βράδια βρισκόμαστε πάλι εδώ και στα εύκολα και στα δύσκολα, τα μοιραζόμαστε. Μαγειρεύω, μου αρέσει. Στα παιδιά μου αρέσει πολύ το σουφλέ που κάνω με μακαρόνια και τέσσερα τυριά Έχω τρία παιδιά, δυο κορίτσια κι ένα αγόρι. Η ισορροπία στην προσωπική μου ζωή με γεμίζει για να κάνω ό,τι κάνω. Παντρεύτηκα τον πρώτο μου σύζυγο πολύ μικρή, στα 22, δεν ξέρω καν πώς το έκανα αυτό. Ήμασταν μαζί από φοιτητές».
Την πρώτη φωτογραφία και με τα τρία της παιδιά είχε ανεβάσει στον λογαριασμό της στο facebook τον Μάιο του 2020, ανήμερα της ημέρας της μητέρας, θυμούμενη τη δική της μητέρα που έφυγε από τη ζωή το 1964.
«Το πρώτο τηλεφώνημα που πήρα σήμερα ήταν από την αδελφή μου, «πόσο μου λείπει» μου λέει. 56 χρόνια πριν, σαν σήμερα, παντρεύτηκαν ο Γιώργος και η Κάκια, οι γονείς μας. Μια σύμπτωση γεμάτη σημασία, 10.5.1964. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που έμελλε να μην είναι πολύ μακρύ, αλλά ήταν όμορφο, έντονο, συναρπαστικό, με απροσδόκητη πορεία , δυνατά συναισθήματα και σίγουρα πολύ αγάπη. Στο κέντρο, στήριγμα, πηγή ζωής και αισιοδοξίας η μητέρα μας η Κάκια. Τώρα που μεγαλώνουμε τα δικά μας παιδιά, χωρίς εκείνη, πόσες φορές έχω αναρωτηθεί είμαι τόσο καλή μητέρα όσο εκείνη; Τι θα έκανε, τι θα μου έλεγε; Νομίζω πως ξέρω, αγάπη χωρίς όρια. Να τη νιώθουν στο χάδι σου, να τη βλέπουν στα μάτια σου, να την ακούν στα λόγια σου, στον τόνο της φωνής σου ακόμα κι αν πρέπει να είναι αυστηρός καμιά φορά. Να γραφτεί στην ψυχή τους και να τους συντροφεύει για πάντα στη δική τους ζωή. Να γίνει δύναμή τους. Χρόνια πολλά», είχε γράψει τότε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Από Υπερνομάρχης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ Αθηνών και λίγα χρόνια αργότερα, το 2002, εκλέχθηκε υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά.
Είναι νέα γυναίκα. Γνωρίζει τα προβλήματα της μείζονος Αθήνας, την οποία εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Και κουβαλά ένα «βαρύ» όνομα. Ένα όνομα μάλιστα που δεν συσπειρώνει μόνο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει απήχηση τόσο στον κόσμο της Αριστεράς όσο και σε τμήματα συντηρητικών ψηφοφόρων.
Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που καθόρισαν, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη να διεκδικήσει την υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά, στο πρόσωπο της βουλευτού Φώφης Γεννηματά.
Το 2009 η Φώφη Γεννηματά επανεκλέχτηκε βουλευτής ενώ διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, ως το 2012.
Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβα καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσα Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το 2015 και αφού είχε επανεκλεγεί βουλευτής, εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το 2017 πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Τον Ιανουάριο του 2015 το ΠΑΣΟΚ αποκτά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό περίπου 53%.