H παραμονή του ανώτατου ορίου του δημοσιονομικού ελλείματος στο 3% του ΑΕΠ, με παράλληλη αύξηση του ορίου του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 100% του ΑΕΠ (από το 60% του ΑΕΠ σήμερα) που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αρκετές πιθανότητες να περάσουν, σύμφωνα με τη Citigroup.
Τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τον δημοσιονομικό κανόνα θα υπόκεινται πάντως σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκταμιεύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Citigroup, το εύρημα που μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν το χρέος τους είναι πως το όριο στο 100%, θα μπορούσε να επιτευχθεί με ρυθμό 1/20 ετησίως, εκτός και αν υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνθήκες ή επενδυτικό κενό που να δικαιολογούν αποκλίσεις. Επιπλέον, όπως αναφέρει, οι προτάσεις του ESM φέρεται να έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται αλλαγές των συνθηκών, ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Εάν εφαρμοστεί μάλιστα, η ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, είναι δύσκολο, να βρεθεί πάνω από το 45% των κρατών μελών που να αντιπροσωπεύουν και τουλάχιστον το 35% του πληθυσμού της ΕΕ που να διαφωνήσουν σε αυτές τις προτάσεις, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.
Πηγή ot.gr