Το όραμά του για τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του «που υπήρξε προϊόν ψυχικής ανάγκης, πνευματικής καλλιέργειας και ειλικρινούς αποτύπωσης, με αισθητικά μέσα του εσωτερικού μου κόσμου, που δεν φοβήθηκα να τον ταυτίσω με τα πάθη και τα όνειρα των κοινών ανθρώπων», αλλά και μία λεπτομερή καταγραφή-διάθεση των περιουσιακών του στοιχείων χωρίς να λείπει η κριτική προσέγγιση απέναντι στα παιδιά του και κυρίως την κόρη του Μαργαρίτα, αποτυπώνονται με τρόπο ξεκάθαρο στις πέντε μυστικές διαθήκες που άφησε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και δημοσιεύθηκαν προ ημερών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
«Συντάσσω την παρούσα διαθήκη μου για να αποτυπώσω σε αυτήν τις οριστικές μου αποφάσεις και τελευταίες επιθυμίες μου, οι οποίες παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης στη διαθήκη του, που συντάχθηκε στις 28 Ιουνίου 2017. Στο πολυσέλιδο κείμενο που ακολουθεί ο εκλιπών μουσικοσυνθέτης τακτοποιεί και ρυθμίζει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητά και ακίνητα, ορίζοντας ως εκτελέστρια της διαθήκης του «την Ειρήνη Παρμενίδου, προσωπική μου γραμματέα, που έζησε στο πλευρό μου πολλές δεκαετίες και μπορώ να πω ότι γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιθυμίες μου καλύτερα από κάθε άλλον».
Η διάθεση των περιουσιακών του στοιχείων ξεκινά από την αγαπημένη του σύζυγο Μυρτώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την οποία καθιστά άμεση κληροδόχο της περιουσίας του, πλην των πνευματικών του δικαιωμάτων επί του έργου του. Ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο τη σύζυγό του όσο και τα παιδιά του, Μαργαρίτα και Γιώργο, καθώς και τα εγγόνια του τα ορίζει ως «κληροδόχους», έχοντας όπως εμφατικά σημειώνει «πλήρη γνώση της σημασίας του νομικού αυτού όρου». Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κληροδοσία περιέρχεται σε ένα πρόσωπο ένα μεμονωμένο περιουσιακό στοιχείο του θανόντος, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να του προσκτάται μόνο ωφέλεια χωρίς να γίνεται καθολικός διάδοχος του τελευταίου.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί