Όταν ο Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Ακάρ
Ίσως αυτή η νευρικότητα που επικρατεί στην Άγκυρα, μετά την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ προκαλεί αυτές τις προκλήσεις και τις απειλές έναντι της χώρας μας και της Κύπρου. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές έγινε γνωστή η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία απροκάλυπτα απειλεί την Κύπρο ότι θα επέμβει επί του πεδίου σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ΑΟΖ των… Τουρκοκυπρίων.
Νωρίτερα όμως στην Σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και (επίδοξος διάδοχος του Ερντογάν) Χουλουσί Ακάρ πέταξε δημοσίως μια «μπηχτή» για τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι… υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Βεβαίως τέτοια δήλωση δεν θα έμενε αναπάντητη. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε αμέσως τον λόγο και είπε στον κ. Ακάρ «εάν η Γαλλία και οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι το να υπογράψουν συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύεται το ΝΑΤΟ θα την υπέγραφαν; Δεν θα την υπέγραφαν».
Και το θέμα έκλεισε εκεί. Ή μάλλον δεν έκλεισε γιατί ο Ακάρ ζήτησε ξαφνικά συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Άλλωστε φάνηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πόσο απομονωμένη ήταν η Τουρκία. Ζήτησε όμως τη συνάντηση με… πονηριά.
***
Όλοι οι διάλογοι των δύο υπουργών
Είπε συγκεκριμένα ότι δεν θέλει να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας μόνον του, αλλά με αντιπροσωπεία, ώστε να αρχίσουν και στρατιωτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος του είπε ότι εάν θέλει συνάντηση αυτή να γίνει ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας: Τελικά ο κ. Ακάρ δέχθηκε (άφησε μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων έξω από την πόρτα) και με λίγη προσπάθεια που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας «έπιανε» τα μέτρια αγγλικά του Τούρκου. Στη συνάντηση, που διήρκησε 20 λεπτά, ο κ. Ακάρ ήταν όλο χαμόγελα και συγκαταβατικός λέγοντας να προωθήσουν οι δύο χώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιμένοντας μάλιστα ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να βελτιωθεί. Δεν είπε κουβέντα για το προσφιλές το θέμα που είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ο Έλληνας υπουργός όμως ήταν αυστηρός: «Δεν έχουν νόημα αυτές οι συζητήσεις όταν κάνουμε τη μια φορά ένα βήμα μπρος και την άλλη ένα βήμα πίσω. Δεν οδηγούν πουθενά. Το παν είναι να κάνουμε βήματα, έστω και μικρά στην αρχή, προς το μέλλον, ώστε πράγματι να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας. Τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.
***
Ήρθαν οι πρώτοι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη
Πολλοί νόμιζαν, βλέποντας το θηριώδες αμερικανικό καταμαράν USNS Yuma να εισέρχεται μεγαλοπρεπώς στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ότι άρχισε η αναμενόμενη απόβαση των Αμερικανών. Η μεγαλύτερη απόβαση στην ιστορία των Βαλκανίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των Αμερικανών. Ίσως να απογοητευθούν επειδή , ακόμα να αρχίσει η απόβαση, η οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 15 Νοεμβρίου όταν το επίσης θηριώδες (264 μέτρα μήκος) μεταγωγικό Endurance έρθει και δέσει στο λιμάνι και αρχίζει να ξεφορτώνει 120 ελικόπτερα (Σικόρσκι και Απάτσι), τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων που έχει μεταφέρει ποτέ αμερικανικό καράβι, με απίστευτη δύναμη πυρός και με πυραύλους Hellfire. Επιπλέον θα μεταφέρει κάθε είδους οχήματα και άλλο στρατιωτικό υλικό. Με την άφιξη του Endurance θα αρχίσουν να έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ στρατιωτικό υλικό στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι το νέο «φρέσκο» στρατιωτικό υλικό το οποίο μαζί με τα ελικόπτερα θα φορτωθούν σε τρένα για να προωθηθούν στα Βαλκάνια, αλλά και την ανατολική Ευρώπη. Στην ουσία στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση η οποία σφόδρα ενοχλεί τους Τούρκους, αλλά κα τους Ρώσους. Το Endurance θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μόνον αφού φορτώσει παλαιωμένο στρατιωτικό υλικό που έχει αντικατασταθεί με νέο.
Και το ερώτημα που ανακύπτει τι κάνουν από τώρα στην Αλεξανδρούπολη το πλήρωμα και οι στρατιώτες του καταμαράν USNS Yuma; Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω ότι το πλήρωμα αυτού του καραβιού είναι μεικτό, δηλαδή περιλαμβάνει και στρατιωτικούς και πολίτες. Ήρθε στην Αλεξανδρούπολη για επισκευές αλλά και για ξεκούραση. Κυρίως όμως ήρθε ως προπομπός των αμερικανικών δυνάμεων που αναμένονται σε λίγες ημέρες. Έχει «ξεφορτώσει», δύο λόχους Αμερικανούς στρατιώτες (ανάμεσα τους και στρατιωτικούς λιμενεργάτες, στελέχη υποδοχής και προώθησης υλικού) που ήδη έχουν στρατοπεδεύσει στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη (κοντά στην Εγνατία), αλλά τώρα με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Γιαννούλη (που προβλέπεται στη συμφωνία).
***
Τώρα εάν μερικοί διερωτηθούν ποια θα είναι τα ωφέλημα από τις αποβάσεις Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, ο Κώστας Χατζημιχάηλ Πρόεδρος του λιμανιού λέει ότι τα ωφελήματα είναι πολλαπλά. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ξεκόλλησαν από τον βυθό με δικά τους έξοδα την φορτηγίδα «Όλγα», προσφέροντας έτσι άμεση πρόσβαση σε περισσότερα καράβια στους κεντρικούς προβλήτες του λιμανιού, η προώθηση μεγάλων έργων στην περιοχή (σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα), αμερικανικά σεμινάρια σε ελληνικές επιχειρήσεις για άμεση πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, ενώ οι Αμερικανοί στην πόλη αφήνουν συνήθως ένα γερό οικονομικό βοήθημα στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
***
Αντιπαράθεση για την ελληνοαμερικανική συμφωνία
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας -ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ. Το κυβερνών κόμμα χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση διγλωσσία και ψέματα, ενώ η Κουμουνδούρου τονίζει πως η Πειραιώς διαστρεβλώνει τη μετάφραση στις δηλώσεις του κ. Πάιατ.
Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι μένει “έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Τι απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ; «Είναι αλήθεια ότι εμείς αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου, στη βάση όμως της αμοιβαιότητας, όχι του «προκεχωρημένου φυλακίου».
***
Κούρσα για έξι υποψήφιους – Κατέθεσαν υπογραφές οι Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Χρηστίδης
Από το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε και επίσημα ο εσωκομματικός προεκλογικός αγώνας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς όλοι οι υποψήφιοι κατέθεσαν τις υπογραφές που συγκέντρωσαν, πριν εκπνεύσει η προθεσμία στις 18:00. Όλοι πλην Βασίλη Κεγκέρογλου που απέσυρε την υποψηφιότητά του, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, πήγε στη Χ. Τρικούπη και κατέθεσε ο ίδιος τις 82 υπογραφές μελών της Κ.Ε. βράδυ. Στο μεταξύ, έχει ανοίξει πλατφόρμα συλλογής υπογραφής στην προσωπική σελίδα του κ. Παπανδρέου στο facebook. Έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 15.000 και όπως λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού «παρότι έχει κρασάρει ουκ ολίγες φορές το σύστημα, λόγω της συμμετοχής».
***
Ο ΓΑΠ και το Bloomberg
Πώς είδαν όμως τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία την είδηση της υποψηφιότητας Γιώργου Παπανδρέου; Το Bloomberg για παράδειγμα αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός που προχώρησε στο αίτημα για το πρώτο σχέδιο διάσωσης της χώρας, θέλει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.
Μία δεκαετία μετά την έξοδό του, διεκδικεί την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, αφού παραθέτει την πρώτη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, υπενθυμίζει ότι ο κ. Παπανδρέου κυβέρνησε τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Νοέμβριο του 2011, όταν και αποχώρησε από τη θέση, στηρίζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
***
Πρόταση για κοινή κάθοδο Λοβέρδου- Ανδρουλάκη
Την κοινή κάθοδο του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα, προτείνει ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
Με άρθρο του στον ισότοπο tomanifesto.gr, ο κ. Ζαφειρόπουλος ασκεί σφοδρότατη κριτική στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή «συμπυκνώνει και εκφράζει την καταδικασμένη αντίληψη ότι οι πολιτικοί [κομματικοί] φορείς στην Ελλάδα αποτελούν «ιδιοκτησία» των … «κληρονόμων» του Ιδρυτή τους».
***
Άδωνις: Μη σώσεις να εμβολιαστείς
Εντύπωση, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτική του παρουσία σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε «κουρασμένος» από τη συζήτηση για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι μετά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το κράτος για να τους ενημερώσει.
Και με οργισμένο ύφος είπε: «Σας λέω, λοιπόν, πλέον προσωπικά κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα, πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται, όποιος εμβολιαστεί. Τέρμα, εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο, κουράστηκα. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνει το κράτος σε αυτό το θέμα, τα έχει κάνει όλα. Από δω και μπρος ο καθένας έχει ατομική ευθύνη. Σου λέει θέλω να εμβολιαστώ, δεν θέλω. Το κράτος δεν θα ξανακλείσει, η αγορά δεν θα ξανακλείσει, δεν θα κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Τελεία και παύλα».
***
Προεδρία στην Ομάδα Μετανάστευσης
Στο Στρασβούργο άρχισαν οι εργασίες της Δεύτερης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Την προεδρία της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση ανέλαβε ο Δημήτρης Καιρίδης. Είναι μία σημαντική ελληνική επιτυχία καθώς πρόκειται για μία από τις εννιά συνολικά ομάδες εργασίας της Διάσκεψης. Ο βουλευτής της ΝΔ θα ασκήσει την Προεδρία από κοινού και εκ περιτροπής με τον Ιταλό γερουσιαστή, κ. Alessandro Alfieri, με εκείνον πρώτο και τον Ιταλό συνάδελφό του δεύτερο. Ο κ. Alfieri ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (Partito Democratico) που υπάγεται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (Progressive Alliance of Socialists and Democrats). Η από κοινού Προεδρία αποσκοπεί στο να υπάρξει πολιτική ισορροπία η οποία θα προσδώσει στη συνέχεια αυξημένο κύρος στα πορίσματα και στις αποφάσεις της εν λόγω ομάδας εργασίας. Και βεβαίως αυτό δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν μας παραγκωνίζουν στο μεταναστευτικό