Τελευταίο αντίο στον Κυριάκο Κατζουράκη

Απώλεια στον χώρο των εικαστικών, του κινηματογράφου και του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού

Eνεργός πολίτης, ανήσυχος και ασυμβίβαστος εικαστικός και κινηματογραφιστής, ο Κυριάκος Κατζουράκης που πέθανε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου σε ηλικία 77 ετών, υπήρξε μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα.

«Η καλλιτεχνική του πορεία, από τα χρόνια της μαθητείας του δίπλα στον Γ. Μόραλη μέχρι τις κινηματογραφικές του ταινίες, ήταν ένας μακρύς δρόμος μέσα σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στην Κάτια Γέρου, σύντροφο στη ζωή και στην Τέχνη του Κ. Κατζουράκη και στους οικείους του.

H δουλειά του Κατζουράκη στην κινηματογραφική σκηνοθεσία περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες και δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Πρώτη ταινία του «Ο δρόμος προς την Δύση» (2003) και τελευταία η «USSAK» (2017). Ενδιαμέσως σκηνοθέτησε τις ταινίες «Γλυκιά μνήμη» (2005) και «Μικρές εξεγέρσεις» (2009). Τα δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του είναι τα «Καφέ Γκράβα» (2006) και η «Επιστροφή του Προμηθέα» (2019).

Σε ανάρτησή του στα sκοινωνικά δίκτυα ο γιος του Κ. Κατζουράκη, Άρης Κατζουράκης, καθηγητής παλαιοϊολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές είτε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», είτε στην Κιβωτό του Κόσμου.» Η κηδεία του Κ. Κατζουράκη θα γίνει την Δευτέρα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθήνας, ώρα 15.00

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.