Για μια περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης και οξείας αντιπαράθεσης προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου επ’ αφορμή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για σκοπούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης.Παρά τις προσδοκίες για την επικράτηση κλίματος ηρεμίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών στελεχών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, η επιλογή αυτή της σύγκρουσης μπορεί να ερμηνευθεί και ως προανάκρουσμα των όσων θα πρέπει να αναμένονται εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ζήτημα, αφενός, διασπάθισης δημόσιου χρήματος για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και, αφετέρου, στημένων δημοσκοπήσεων οδήγησε την κυβέρνηση σε μια «ρελάνς», μέσω της οποίας θα ζητηθεί η διεύρυνση της υπό διερεύνηση περιόδου και στην τετραετία 2015-2019. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία δεν σκοπεύει να καταθέσει αυτοτελή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δεδομένου και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συνταγματική διάταξη η οποία περιλήφθηκε στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση και δίνει τη δυνατότητα στη μειοψηφία να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
«Δεν διαγράφεται το παρελθόν Τσίπρα»
Ωσπου να διευθετηθούν τα διαδικαστικά θέματα και να αποφασιστεί το πώς θα συνδυαστούν τα δύο αιτήματα σε μία πρόταση για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει η Ολομέλεια, από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμηνύεται ότι όσο και αν ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την ένταση, η σύγκρουση είναι μονόδρομος. «Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα ζητήματα και εμείς δεν θέλουμε την τυφλή αντιπαράθεση. Παρ’ όλα αυτά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπούμε στο ρινγκ, θα μπούμε και θα τα κουβεντιάσουμε όλα» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του Πρωθυπουργού.
Κατά την εκτίμηση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ένα ακόμη πολιτικό μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα. «Θέλει να ξεγράψει το παρελθόν του, όμως με τις κινήσεις του βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με αυτό» σημειώνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού εν όψει της διαδικασίας για τη σύσταση της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κοινοβουλευτική διερεύνηση των σχέσεων πολιτικής εξουσίας – ΜΜΕ συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης οι υποθέσεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Νίκου Παππά για τη σκευωρία της Novartis και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αντίστοιχα.Εν αναμονή των βουλευμάτων του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή ή μη των δύο αυτών υποθέσεων στο Ειδικό Δικαστήριο, κατά το διάστημα των επόμενων μηνών πιθανολογείται ότι θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό ένα κλίμα σφοδρής και τυφλής σύγκρουσης, σκανδαλολογίας και αλληλοκατηγοριών, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει την προεκλογική ατμόσφαιρα.
Τα «σκοτεινά» σημεία των δημοσκοπήσεων
Οσο εξελίσσονται αυτά, το περιβάλλον του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να επικαλείται τις δημοσκοπικές έρευνες της περιόδου, με τη δηκτική επισήμανση «αν έχει ο Τσίπρας μετρήσεις που εμφανίζουν καλύτερη εικόνα για τον ίδιο και το κόμμα του, ας τις παρουσιάσει».Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν την προβληματική εικόνα της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται στα πεδία των εργασιακών σχέσεων ή της χαμηλής αποδοχής από τη νεολαία, για τα οποία λένε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνος, ώστε να δοθεί μια προοπτική στις νεότερες γενιές, οι οποίες βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους». Επισημαίνεται δε από τις ίδιες πηγές, με παραπομπή και στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν συντριβή στις νεότερες ηλικιακές ομάδες του εκλογικού σώματος, ότι «το θέμα είναι βαθύτερο και ευρύτερο και παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες».
Εν αναμονή της εισόδου των κομμάτων στο «ρινγκ» της Εξεταστικής, από την Ηρώδου Αττικού επιχειρείται πάντως μια στροφή της πολιτικής ατζέντας στο κοινωνικό πεδίο. Στελέχη του επιτελείου του Πρωθυπουργού επικαλούνται για παράδειγμα στοιχεία, όπως τα πρόσφατα της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία εμφανίζεται μια μείωση της ανεργίας στο 13,9% τον Αύγουστο έναντι 16,9% της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.Υπό αυτή την έννοια, διαμηνύουν, εν όψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ότι μετά το τέλος της περιόδου των επιδομάτων λόγω πανδημίας θα ακολουθήσει ένα διάστημα στο οποίο οι πολίτες θα πρέπει να δουν αλλαγές στην οικονομική τους κατάσταση και αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον αισθανθούν ότι θα λάβουν το «αναπτυξιακό μέρισμα» που τους αναλογεί.
Η νέα πολιτική περίοδος και ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών της (από τη μια πλευρά οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη, από την άλλη η αγωνία των πολιτών για το μέλλον) διαμορφώνουν ωστόσο ένα περιβάλλον ιδιότυπης ρευστότητας, το οποίο αξιολογείται από την κυβέρνηση. Σε αυτή τη διαδικασία συγκαταλέγεται και η στενή παρακολούθηση των εσωκομματικών συζητήσεων, στον απόηχο πρόσφατων περιστατικών (εκ πρώτης όψεως ήσσονος σημασίας) όπως η διαγραφή Μπογδάνου. Ως προς αυτά, πάντως, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σπεύδουν να δηλώσουν ότι «δεν υπάρχει εσωτερικό θέμα στη ΝΔ και αυτό φάνηκε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής την Τετάρτη» με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ, όπου παρευρέθηκαν όλες οι κομματικές «φυλές», ο Πρωθυπουργός και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Η κοινωνική οικονομία της αγοράς
Στην εκδήλωση αυτή βασικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης και ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός περιέλαβε στην ομιλία του αναφορές ιδεολογικού τύπου, όπως αυτή στο μοντέλο της «Soziale Marktwirtschaft», της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, το οποίο εφαρμόστηκε μεταπολεμικά στη Γερμανία και με παραλλαγές σε όλη σχεδόν τη Δυτική Ευρώπη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεωπολιτικό περιβάλλον και στους κινδύνους που εγκυμονεί.
«Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστά ανεπίτρεπτη απερισκεψία την επικράτηση κλίματος διχαστικού και ακραίας οξύτητας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε κατά συνέπεια να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνουν και όχι να υπονομεύουν την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα».
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και υπογράμμισε: «Συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Οχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον».
Εκλεισε δε την ομιλία του με μια παραπομπή σε ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Ελληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν τη μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς».
Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξήρε το ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις προσπάθειες για την υλοποίησή του, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, απεθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή και στον Αντώνη Σαμαρά.
«Η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της, υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε σε προσωπικό τόνο: «Εναν επίσης εθνικό στόχο που η χώρα διεκδικούσε από το 1974 και για τον οποίο και εσείς, κύριε πρόεδρε, αγαπητέ Κώστα, και εσείς, κύριε πρόεδρε, αγαπητέ Αντώνη, είχατε εργαστεί σκληρά».
Στο τραπέζι η αύξηση μισθών
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τις προσδοκίες για την κοινωνική διάχυση του αναπτυξιακού μερίσματος, ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία προξενεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο η μαινόμενη ενεργειακή κρίση και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της.Σε συνέχεια μίας σειράς εξωγενών ή πάντως αναπόφευκτων κρίσεων, όπως η πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το πρόβλημα που προξενείται από το κύμα ανατιμήσεων ανατρέπει πολλούς σχεδιασμούς και επιβάλλει διαρκείς αναπροσαρμογές και αποφάσεις για έναν νέο κύκλο μέτρων στήριξης.
Οπως ωστόσο ήδη διαπιστώνεται – και ενώ ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε αυτό το πεδίο είναι ένα νέο ζητούμενο –, τα όποια επιδοματικά μέτρα έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής δύσκολα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η επιδότηση των λογαριασμών στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης ακυρώνονται από το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά αγαθών, ενώ η αλματώδης αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων γιγαντώνει το πρόβλημα.Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και αναζητεί μέτρα παρέμβασης. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, εφόσον η κρίση στην αγορά ενέργειας συνεχιστεί, από τις αρχές του νέου έτους στο τραπέζι θα βρεθεί και η πρόταση της αύξησης των μισθών.