O μεγαλοεφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής παρακολουθούσε αφηρημένα τα ασημένια «δαχτυλίδια» που σχημάτιζε ο καπνός του πούρου του. Σε κάποια στιγμή γύρισε προς το μέρος μας. Επιθυμούσε να μας ενημερώσει για κάποια «βλαχομπαρόκ» μικρής εμβέλειας κοινωνικά γεγονότα τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Οι προσκεκλημένοι ανήκουν στο λεγόμενο… γιαλαντζί life style. To old money ετοιμάζεται να μεταναστεύσει στα σαλέ της Μεζέβ, κοντά στους Ρότσιλντ, ενώ το νέο χρήμα έχει ήδη κλείσει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σουίτες και δωμάτια στο Gstaad Palace.
Σαλέ «κρυμμένα» στα διαμαντοφόρα βουνά των Γαλλικών και Ελβετικών Αλπεων, αγορές εκατομμυρίων σε exclusive boutiques (χαρακτηριστική η ερώτηση πριν από λίγες ημέρες σε αστραφτερή περιοχή της Νότιας Γαλλίας γνωστής κυρίας η οποία αγωνιούσε αν μία συλλεκτική Chanel των 16.000 ευρώ είναι… πραγματικά ακριβή), δημοπρασίες και μυθικά έργα τέχνης.
Στην ελληνική πρωτεύουσα πάντως είχα τη χαρά να συναντήσω σε μια ινκόγνιτο επίσκεψη μια ισχυρή μορφή του παγκόσμιου εικαστικού χώρου. Τον περίφημο Martin Royalton-Kisch, πρώην curator του Βρετανικού Μουσείου.
Ο Martin υπήρξε εξειδικευμένος στον Ρέμπραντ. Επισκέπτεται την Αθήνα όταν μπορεί μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Μαρίνα The Lady Marks, η οποία είναι επικεφαλής του ιδρύματος Μarks. Το ίδρυμα Marks, αφιερωμένο στον πρώην σύζυγό της λόρδο Marks (ιδιοκτήτης των πολύ γνωστών παγκοσμίως καταστημάτων Marks & Spencer), ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το πνεύμα και τον πολιτισμό.