Δολοφόνους χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, όσους σκορπούν fake news για τον κοροναϊό και το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους πράξεις πρέπει να μετατραπούν σε κακουργηματικές, καθώς επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους οδηγώντας τους ακόμα και στον θάνατο.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τους θανάτους νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα, αλλά και το γεγονός ότι ενώ εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι «οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία κι επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο. Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις».
Το 20% των νοσηλευομένων είναι νέοι
Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι είναι τραγικό να ξέρεις ότι 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, να είναι νεκροί. «Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί», δήλωσε. Αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κοροναϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε, ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι’ αυτό δεν εμβολιάστηκε.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% κι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».
Θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε στον Σκάι, ότι το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση, περίπου κατά 150 κρούσματα εβδομαδιαίως. «Και αυτή την εβδομάδα αν συνεχιστούν έτσι οι αριθμοί, θα έχουμε εκτόξευση των κρουσμάτων», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμος παράγοντας οι νοσηλείες που θα δώσουν αυτά τα πολλά κρούσματα. «Θα συνεχίσει αυτό το 7%-8% επί των κρουσμάτων στις νοσηλείες; Για εμένα καμπανάκι είναι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες. Όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 350 καθημερινά και προσεγγίσουν τις 400, αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι έχουμε πρόβλημα. Τα πολλά κρούσματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος καθότι γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ή ολογοσυμπτωματικοί, ενώ 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά έως 17 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καπραβέλος: Γεμίζουν οι ΜΕΘ
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος σημειώνοντας ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα αγγίζει το 100% και προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΘΕ. «Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν. Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου», τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των άλλων νοσημάτων.
Επανέλαβε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να καθιερωθεί ένα πράσινο πάσο για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως έκανε και η Ιταλία. «Δε θέτουμε θέμα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά δε θα κουραστώ να μιλάω για επέκταση της υποχρεωτικότητας, για πράσινο πάσο όπως κάνει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουμε το όπλο στα χέρια μας και δεν καταλαβαίνω το δισταγμό της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι ζωτικής σημασίας. Η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό κι εμείς έχουμε 40 σε 10 εκατ.», κατέληξε.