Θετική στην ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα αγόρια, εμφανίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση όπου τα μέλη της επιτροπής ήταν θετικά στον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του ιού HPV, καθώς προοπτικά ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στην εκρίζωση αυτής της μορφής καρκίνου.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ευθύνεται για το 6% των καρκίνων και αν συμπεριληφθούν και τα αγόρια στον εμβολιασμό μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν τα συνολικά περιστατικά καρκίνου κατά το ποσοστό αυτό.
Οι μορφές καρκίνου για τις οποίες ευθύνεται ο HPV είναι αυτές του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής και τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα.
Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 10.000 περιστατικά ανδρικών καρκίνων και 390.000 περιπτώσεις πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων.
Τα αγόρια έχουν υψηλή πιθανότητα νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ έχουν και χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στη φυσική λοίμωξη από ό,τι τα κορίτσια. Τα αντισώματα που παράγουν οι άνδρες δεν είναι επαρκώς «ανθεκτικά» έναντι του HPV, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε επακόλουθες ασθένειες και λοιμώξεις από τον HPV.
Θεωρώντας τον HPV έναν ιό που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, έχει υποεκτιμηθεί σημαντικά το βάρος της νόσου στους άνδρες.
Έτσι αναδεικνύεται ο εμβολιασμός ως το μοναδικό μέσο πρόληψης για τα αγόρια και αναμένεται, εκτός από την άμεση προστασία που θα τους παρέχει, να βοηθήσει «εμμέσως» και στη προφύλαξη των κοριτσιών.
Η COVID
Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμβολιασμών, συζήτησε επίσης και την συνέχιση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους όπως έχει ήδη αποφασιστεί, παρά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν σε 3 εφήβους. Σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής, τα περιστατικά αυτά ήταν αναμενόμενα και ευτυχώς δεν χρειάστηκαν καν νοσηλεία. Αντίθετα, ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από κοροναϊό είναι υπαρκτός και μεγαλύτερος από την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας, γεγονός που οδηγεί στην ενίσχυση της σύστασης για συνέχιση των εμβολιασμών και στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.