Τζέφρι Πάιατ – Ενδεχόμενο αμερικανικών βάσεων και σε άλλα νησιά – Τι είπε για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία

Η συμφωνία αντικατοπτρίζει την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ

Για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και για τις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε ακόμα την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία, λέγοντας πως οι συζητήσεις ξεκίνησαν στην περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη αναλυτικά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία. Θέλω να σας ρωτήσω πώς αυτή η συμφωνία ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας και να σας ρωτήσω αν σκέφτεστε κι άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα για βάσεις στο άμεσο μέλλον.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, μια πολύ επιτυχημένη εβδομάδα, και θέλω να μιλήσω για τη συμφωνία αλλά θα έριχνα επίσης τους προβολείς σε όλα όσα κάναμε με τον στρατηγικό διάλογο, επειδή αντικατοπτρίζει πραγματικά την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Σχετικά με τη συμφωνία, έχω μάλιστα εδώ ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο. Αυτό είναι το δικό μου αντίγραφο του εγγράφου που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και ο κ. Δένδιας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις. Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό. Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Ρωτήσατε, πώς η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας. Ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Επίσης, νομίζω, παρέχει μια πολύ σημαντική διαβεβαίωση στους Έλληνες. Αλλά και στους σύμμαχους του ΝΑΤΟ σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Για τις βάσεις σε ελληνικά νησιά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο θέμα της βάσης της Σκύρου. Θέλετε να το διευκρινίσετε κι εσείς από την πλευρά σας;

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Όχι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω πολλά σε αυτά που είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Μιλήσαμε πολύ για αυτό. Ήταν μια διαπραγμάτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Η επ’ αόριστον διάρκεια της συμφωνίας που θα ακολουθήσει μετά την πενταετία, είναι ένα σημείο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει ήδη σηκώσει τους τόνους της κριτικής. Θα ήθελε να το σχολιάσετε αυτό.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται.

Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Την τελευταία φορά που συνομιλήσαμε, ήμασταν στην Πάτρα και είπατε πως όλοι περιμένουν ένα ήσυχο καλοκαίρι, εκτός από τη Μύκονο. Τώρα το καλοκαίρι τελείωσε…
 
ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Ναι και είχαμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και η Μύκονος ξέφυγε…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Αλήθεια είναι. Όμως θα πρέπει τώρα να περιμένουμε ένα κρύο χειμώνα;

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι γνωρίζω πως ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούν ώστε να συνεχίσουμε αυτό το κλίμα «ηρεμίας». Είναι σημαντικό για όλους μας, ειδικά καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάκαμψη από την πανδημία, συνεχίζοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ειλικρινά, την παράταση της τουριστικής περιόδου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Χθες ο συνάδελφός σας στην Τουρκία και άλλοι εννέα πρεσβευτές δέχτηκαν διαμαρτυρία της Τουρκίας στο αίτημά τους για την απελευθέρωση του Οσμαν Κάβαλα. Αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι ακόμη μια κηλίδα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ: Θα αφήσω τα υπόλοιπα για τη σχέση ΗΠΑ -Τουρκίας στον φίλο και συνάδελφό μου, τον πρέσβη Σάτερφιλντ. Θα πω ότι είχα την ευκαιρία όταν ήμουν στην Ουάσινγκτον επίσης να συναντηθώ με τον γερουσιαστή Φλέικ. Είχαμε μια πραγματικά πολύ ενθαρρυντική συνομιλία σχετικά με τη σημασία της αποστολής που πρόκειται να αναλάβει για λογαριασμό του προέδρου Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Άγκυρα, καθώς και τη σημασία του συνεχούς στενού συντονισμού μεταξύ των δύο πρεσβειών μας. Ακριβώς όπως ο πρέσβης Σάτερφιλντ κι εγώ έχουμε κάνει κι ανυπομονώ να συνεχίσουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.