Η εποχή των «έξυπνων υποδομών»

Τα έργα, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αποτυπώνουν τη βούληση και τη δυνατότητα της χώρας να τρέξει προς το ψηφιακό μέλλον, επιλύοντας ταυτόχρονα και όσες εκκρεμότητες την κρατούσαν πίσω κατά το παρελθόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη της κατασκευής του νέου Data Center της Lamda Hellix (μια εταιρεία της Digital Realty) στο Κορωπί, χαρακτήρισε – και δικαίως – τα Κέντρα Δεδομένων ως τους αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ύδρευσης της ψηφιακής οικονομίας. Και τα Κέντρα Δεδομένων είναι ένας από τους πυλώνες των ψηφιακών υποδομών που είναι σήμερα προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας περιοχής ή και μιας ολόκληρης χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Μασσαλίας – το παλιό, ιστορικό λιμάνι στον Νότο της Γαλλίας – που βρήκε έναν σύγχρονο βηματισμό – μια επένδυση που οδήγησε στη δημιουργία 12 Κέντρων Δεδομένων διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον με 169 παρόχους υπηρεσιών cloud computing, αλλά κυρίως 21 υποβρύχια καλώδια τα οποία καταλήγουν τελικά στη Μασσαλία και βοηθούν και αυτά στην ανάπτυξη αυτού του πολύ δυναμικού οικοσυστήματος.

Με δύο λόγια, υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που έρχονται από τη θάλασσα αλλά και δίκτυα οπτικών ινών στη στεριά συγκροτούν μια μεγάλη εικόνα που δεν είναι καθόλου μακριά από την Αθήνα αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις στα χρόνια των μεγάλων επενδύσεων που έρχονται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και του νέου ΕΣΠΑ.

Οι ψηφιακές υποδομές – οι έξυπνες υποδομές – είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί η χώρα μας να κλείσει εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και να κάνει το άλμα προς το μέλλον διεκδικώντας το μερίδιο που της αναλογεί στη νέα διεθνή πραγματικότητα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης με τους διαθέσιμους πόρους του προωθεί μεταρρυθμίσεις άρρηκτα δεμένες με έργα και επενδύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά και στην οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων δουλειών και δραστηριοτήτων, νέων θέσεων εργασίας και νέων εισοδημάτων. Τα παραδείγματα τέτοιου είδους παρεμβάσεων αρκετά, ας ξεκινήσουμε από την αναφορά στις έξυπνες περιβαλλοντικές & πολιτιστικές υποδομές, μια επένδυση 174 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση που αποσκοπεί στη βελτίωση των τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ανάπτυξη «έξυπνων υποδομών» (Smart Infrastructure).

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη:

1. Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων.

2. Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου – οικοπέδου.

3. Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης.

4. Εξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια, και

5. Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία «Εξυπνες Πόλεις» – προϋπολογισμού 73 εκατομμυρίων ευρώ – και το οποίο αφορά ένα ευρύ πλαίσιο ψηφιακού μετασχηματισμού επιλεγμένων πόλεων σε πιλοτική βάση, μέσα από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών των δήμων τους, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συγκεκριμένα, αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση κρίσιμων τομέων της καθημερινότητας των πόλεων όπως η στάθμευση, η διαχείριση απορριμμάτων, η κυκλοφορία, η υγεία, η ύδρευση κ.λπ. Το έργο αυτό – που αφορά τους μεγάλους δήμους της χώρας – θα εμπλουτιστεί με πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώστε να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας.

Αλλά ας πάμε και στα πιο ειδικά, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για τις «Εξυπνες Γέφυρες» – συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου παροχής, διάχυσης και αξιοποίησης πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο, όπως όλοι κατανοούν, θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας των μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα της ζωής μας.

Εξίσου σημαντική είναι και η Ανάπτυξη ενός Δικτύου Μικροδορυφόρων (προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ), με την αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία. Πρόκειται για ένα έργο που σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων. Εξάλλου, η παραπάνω δράση εντάσσεται στην πρωτοβουλία του επιτρόπου Μπρετόν για την ασφαλή συνδεσιμότητα και το διάστημα.

Καινοτομικό από την αρχή έως το τέλος είναι το έργο για τα Ασύρματα Δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων – ένα έργο 130 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό σχετίζεται με την ανάπτυξη υποδομής 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και για ένα σύνολο 2.011 χιλιομέτρων. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στη συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. Τα παραδείγματα επενδυτικών παρεμβάσεων μεγάλης εμβέλειας είναι δεκάδες και όλα έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωρούν – το καθένα ανάλογα με την ωριμότητά του – σε υλοποίηση. Αξίζει να αναφερθούν επίσης οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια (προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ) που βρίσκει την υλοποίησή της βασισμένη στο μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Επιπλέον, προωθείται ο σχεδιασμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ.

Περαιτέρω, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τις Πολιτιστικές και Φυσικές Διαδρομές (30 εκατ. ευρώ), που μεταξύ άλλων προνοεί για υποδομές 5G που πρόκειται να εγκατασταθούν κατά μήκος των φυσικών και πολιτισμικών διαδρομών και που συμπληρώνονται με ψηφιακές υπηρεσίες πληροφοριών, υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσίες πιστοποίησης για παρόχους τοπικών αγαθών και υπηρεσιών.

Και τέλος, διαθέτουμε 278 εκατ. ευρώ για να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την ανάπτυξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη, τη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με έμφαση στην ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και στην ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής.

Ολα αυτά τα έργα, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αποτυπώνουν τη βούληση και τη δυνατότητα της χώρας να τρέξει προς το ψηφιακό μέλλον, επιλύοντας ταυτόχρονα και όσες εκκρεμότητες την κρατούσαν πίσω κατά το παρελθόν. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με καθημερινές παρεμβάσεις υλοποιούμε την εντολή που λάβαμε από τους πολίτες να αλλάξουμε τεχνολογικά αιώνα, να αλλάξουμε συνολικά παράδειγμα και προοπτικές.

 

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.