Με το ΕΣΥ να πιέζεται ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικοί και κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα «στενάζουν» με το ποσοστό εμβολιασμού να παραμένει χαμηλό παρά τους υφιστάμενους περιορισμούς. Η ανάγκη να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό μοιάζει μονόδρομος, καθώς οι θάνατοι δεν υποχωρούν. Σήμερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 43 θάνατοι σε μόλις 24 ώρες, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι 347 στην μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.
Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορωνοϊό, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με δραματικό τρόπο. 20άρηδες και 30άρηδες προστίθενται καθημερινά στις λίστες νεκρών και διασωληνωμένων. Δέκα ασθενείς ηλικίας 18-39 βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη ενώ από τις αρχές του μήνα οκτώ ασθενείς σε αυτό το ηλικιακό φάσμα έχασαν τη ζωή τους.
Ο κορωνοϊός «χτυπάει» τους νέους
Ένας 32χρονος πατέρας δύο παιδιών με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλευόταν από τον περασμένο Αύγουστο οπότε είχε βρεθεί θετικός στον ιό. Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε κάνει το εμβόλιο.
«Ήταν δύο μήνες στο νοσοκομείο. Την τελευταία εβδομάδα ήταν στη ΜΕΘ. Χωρίς υποκείμενα νοσήματα και δεν ήταν εμβολιασμένος» τόνισε η διευθύντρια της ΜΕΘ κυρία Φλίγκου.
Δύο νέους ανθρώπους θρηνούν και στα Τρίκαλα τις τελευταίες μέρες. Τα ξημερώματα έχασε τη μάχη μια 34χρονη γυναίκα, θετική στον ιό. Η άτυχη γυναίκα κάλεσε το ασθενοφόρο όμως ήταν ήδη αργά. Οι συγγενείς της δήλωσαν στους γιατρούς πως ήταν ανεμβολίαστη, όπως και ο 29χρονος Παύλος που κηδεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Τρίκαλα, βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς και φίλους. Επί δύο εβδομάδες έδινε μάχη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Ήταν ήδη αργά όταν έφτασε στο νοσοκομείο και ο 28χρονος που έσβησε στην Κομοτηνή. Προσήλθε στο νοσοκομείο σε μη αναστρέψιμη κατάσταση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατέληξε μέσα σε λίγη ώρα. Ήταν κι αυτός ανεμβολίαστος.
«Σε πολλή βαριά κατάσταση. Πάρα πολλή βαριά. Με πάρα πολύ χαμηλό κορεσμό, 35%. Κάλεσαν αναισθησιολόγο, έκαναν προσπάθειες ανάνηψης, διασωληνηνώθηκε. Συνέχισαν για 90 λεπτά να κάνουν ανάνηψη αλλά δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Ήταν πάρα πολύ βαριά και ήταν πολλές μέρες στο σπίτι» πρόσθεσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Γιώργος Πατλάκας.
Άτρωτοι δεν είναι ούτε αυτοί που νόσησαν
Ακόμα και αυτοί που έχουν νοσήσει χρειάζεται να εμβολιαστούν με μία δόση καθώς δεν προφυλάσσονται επαρκώς μετά από φυσική νόσηση. Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στα άτομα που νόσησαν είπε ότι συστήνεται ο εμβολιασμός τους με μία δόση καθώς η υβριδική ανοσία που αποκτούν όταν νοσούν από κοροναϊό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό τους στη συνέχεια τους βοηθά να αποκτήσουν σημαντική ανοσία και τους παρέχει καλύτερη κάλυψη από όλους τους τύπους κοροναϊού. «Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν ξανά από αυτούς που έκαναν μία δόση εμβολίου μετά τη νόσηση».
Ακόμα μιλώντας για όσους έχουν ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, είπε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η προστασία τους από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι σημαντική, για αυτό οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όσοι τους φροντίζουν θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους.
Τηλεφωνική γραμμή για ερωτήματα σε σχέση με τον κορωνοϊό
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν του υπουργείο Υγείας εγκαινιάζει τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για τους πολίτες που θέλουν να πληροφορηθούν. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε τη σχετική πρωτοβουλία.
Σε συνέντευξή της στο MEGA, η Μίνα Γκάγκα, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οι 2.000.000 Έλληνες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι αυτοί που γεμίζουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ και πως το εμβόλιο είναι το όπλο που θα προστατέψει το σύνολο του πληθυσμού.
Όσον αφορά στα κρεβάτια ΜΕΘ, δήλωσε πως από πάνω από 500 νέες κλίνες προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, που στελεχώθηκαν με περίπου 380 μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, απαντώντας και στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, είπε πως έχει γίνει ένας νέος διαμοιρασμός των κλινών αυτών σε περιστατικά που δεν είναι covid.
Επισήμανε πως ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, καθώς αν και το εμβόλιο λειτουργεί πολύ καλά, αλλά δεν δημιουργεί 100% ανοσία ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους έχουν προηγούμενα θέματα υγείας και αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και ορισμένοι πλήρως εμβολιασμένοι καταλήγουν.
Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο λοκντάουν. Σε σχέση με τις αντοχές του ΕΣΥ ανέφερε, ότι «τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν θέλουμε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο των περιστατικών και δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι απεριόριστες για τους ασθενείς COVID-19», είπε και πρόσθεσε πως το 50% από τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, διατίθενται πλέον για «non-COVID» περιστατικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι από την εμπειρία της πανδημίας, φάνηκε ότι όπου υπήρξαν ελλείμματα του δημόσιου τομέα, συμπληρώθηκαν με τον ιδιωτικό – και αυτό θα γίνει και τώρα εφόσον χρειαστεί, και θα ζητηθούν ιδιώτες γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Με αφορμή την εμπειρία της πανδημίας, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς αυτοί αλληλοκαλύπτονται. Το δημόσιο σύστημα διαχειρίστηκε όλα τα περιστατικά COVID-19 και το κενό που δημιουργήθηκε στα λοιπά νοσήματα σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο ίδιος εξήγησε ότι από την εμπειρία της πανδημίας, φάνηκε ότι όπου υπήρξαν ελλείμματα του δημόσιου τομέα, συμπληρώθηκαν με τον ιδιωτικό – και αυτό θα γίνει και τώρα εφόσον χρειαστεί, και θα ζητηθούν ιδιώτες γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα εφόσον υπάρξει ανάγκη.