Ο τούρκος αναλυτής Μπουνιαμίν Αϊγκιούν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ζουν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974, και κατηγορεί τα ελληνικά ΜΜΕ ότι μιλώντας συνεχώς για πόλεμο, είναι σαν να τον προκαλούν.
«Η πιο ‘χρήσιμη’ χώρα»
Μιλώντας στο CNNturk, ο Μπουνιαμίν Αϊγκιούν δήλωσε: «Αποκαλούμε την Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Οχι, δεν είναι η κακομαθημένη χώρα της Ευρώπης. Είναι η χώρα που χρησιμοποιεί η Ευρώπη. Επί του παρόντος, η πιο ‘χρήσιμη’ χώρα για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα. Βιώνουμε τη σοβαρότερη κρίση από το 1974. (Η Τουρκία) δεν πέφτει από την επικαιρότητα της χώρας (σ.σ. Ελλάδας) τα τελευταία 3 χρόνια. Ειδικά ο ελληνικός τύπος φωνάζει ‘πόλεμο’ και δεν το καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία έβγαλε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Κι έχει λόγο γι’ αυτό η Τουρκία».
Και πρόσθεσε: «Αλλά από την άλλη, η Ελλάδα ενήργησε κατά της Συμφωνίας του Παρισιού του 1947 και μετέτρεψε τουλάχιστον 20 νησιά σε στρατιωτικές βάσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, το έχει πει επανειλημμένα: ‘σταματήστε!’. Αντίθετα, συνεχίζει να εξοπλίζεται και τί κάνει; Συνάπτει συμφωνία με τη Γαλλία. (Η Ελλάδα) Εχει διαθέσει τον πιο σοβαρό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, το 40% του προϋπολογισμού αφιερώνεται στην άμυνα και τους εξοπλισμούς.
«Δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς»
»Δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αν κοιτάξουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Κι αυτοί τί κάνουν; Προβαίνουν συνεχώς σε προκλητικές ενέργειες.
»Τα νησιά είναι κοντά στην Τουρκία, αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα εξοπλίζεται και τα ελληνικά ΜΜΕ βγάζουν πολεμικές ιαχές. Εδώ παίζουν δύο ξένες δυνάμεις: η Γαλλία και η Αμερική.
»Η Γαλλία ήταν πάντα η ίδια και κατά την οθωμανική περίοδο, προκειμένου να γίνει δύναμη στη Μεσόγειο. Η Γαλλία άρχισε να πανικοβάλλεται, ειδικά όταν η Τουρκία αύξησε την ισχύ της με πολεμικά πλοία και στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Κι επειδή πανικοβλήθηκε, άρχισε να χρησιμοποιεί την Ελλάδα, πουλώντας όπλα και προκαλώντας την Τουρκία. Κι η Αμερική προσπαθεί να φέρει την Τουρκία ‘στα νερά της’ μέσω της Ελλάδας.
»Αυτή είναι μια κρίση με πολλές εξισώσεις, οπότε δεν νομίζω ότι θα λυθεί εύκολα.
«Να πάρει ένα μάθημα»
»Αυτήν τη φορά, η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία. Αυτήν τη φορά η Τουρκία δεν θα χάσει τον πόλεμο ή εδάφη. Είναι πολύ αποφασισμένη, γιατί και η Τουρκία πήρε μαθήματα από το παρελθόν και η Ελλάδα πρέπει επίσης να πάρει ένα μάθημα.
»Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει καν μέχρι τη Θράκη, δεν μπορεί να μπει στην Ανατολία. Ο πληθυσμός της δεν είναι αρκετός, ούτε η στρατιωτική της δύναμη.
»Ενώ ο ελληνικός λαός και η αντιπολίτευση δεν θέλουν πόλεμο και σύγκρουση, η ελληνική κυβέρνηση το θέλει. Είναι αυτό που είπαμε στην αρχή, τους χρησιμοποιούν οι άλλοι και μάλιστα εν γνώσει τους».
Πηγή: sigmalive