Από τα τέλη του 2020, οπότε μόλις το 40% των Γάλλων δήλωναν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, σήμερα πάνω από το 73,6% έχει εμβολιαστεί πλήρως και κοντά στο 76% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid 19.
Η κυβέρνηση του Παρισιού εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη ώθηση στην εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης των Γάλλων έδωσε η καθιέρωση του υγειονομικού πάσου, που εξήγγειλε αυτό το καλοκαίρι ο πρόεδρος Μακρόν.
Πηγή: covidtracker.fr
Το μέτρο -που πυροδότησε επεισοδιακές διαδηλώσεις- τέθηκε σε εφαρμογή στις 9 Αυγούστου, ως προϋπόθεση για την είσοδο σε πολυσύχναστους κλειστούς και δημόσιους χώρους, καθώς και για ταξίδια εντός και εκτός συνόρων.
Από τις 30 Αυγούστου, η χρήση του επιβλήθηκε σε 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όλες οι ηλικιακές ομάδες που είναι επιλέξιμες για εμβολιασμό, ήτοι άνω των 12 ετών, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες του υγειονομικού πάσου.
Ενόψει, δε, της λήξης του σχετικού ειδικού νόμου, στις 15 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μακρόν ήδη επεξεργάζεται σχέδια παράταση της ισχύος του έως του χρόνου το καλοκαίρι (μετά τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της άνοιξης, δηλαδή).
Προς τούτο, επικαλείται εκτιμήσεις ότι, με τον τρέχοντα ρυθμό, η ημερομηνία-ορόσημο για να εμβολιαστεί όλος ο επιλέξιμος πληθυσμός (άνω των 12 ετών) με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είναι η 4η Ιουνίου του 2022.
Εθνική επιτυχία εκτός, μικτή εικόνα εντός
Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ.
«Εκλιπαρώ τους Γάλλους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, όπως ακριβώς ικετεύω τους ηλικιωμένους μας να κάνουν την τρίτη δόση», τόνισε προ ημερών, σε δραματικούς τόνους.
Οι αρμόδιες αρχές εκφράζουν φόβους για τον επερχόμενο χειμώνα και για τους δυνητικούς κινδύνους από τους «θύλακες» των ανεμβολίαστων.
Εν μέσω εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα», φτάνουν σήμερα σε πανεθνικό επίπεδο το 24,2%.
Ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια της Γαλλίας εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης κατά της Covid-19, συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο.
Μεταξύ αυτών, είναι η Μασσαλία: δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι, και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας.
Νοσηρές ανισότητες
Ενώ τα τελευταία στοιχεία στην νότια περιφέρεια Μπους-ντι-Ρον, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει τον εθνικό μέσο όρο και εκείνο όσων έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση τον ξεπερνά, στην ίδια την πρωτεύουσά της, στη Μασσαλία, η εικόνα είναι διττή.
Από τη μια, στις πλούσιες συνοικίες της, οι κάτοικοι είναι στην συντριπτική πλειονότητά τους ανοσοποιημένοι. Από την άλλη, στο βόρειο τμήμα της -από τα φτωχότερα στη Δυτική Ευρώπη- καταγράφονται από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Μέχρι πρότινος, κυμαίνονται στο ήμισυ των επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο εύπορες περιοχές της πόλης.
Σήμερα, σχεδόν το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Μασσαλία είναι ανεμβολίαστοι, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Οι περισσότεροι εξ αυτών, προέρχονται από τα υποβαθμισμένα προάστια της πόλης.
Πηγή: Hôpitaux Universitaires de Marseille
Οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλαπλές. Δεν είναι μόνο η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος και σε αυτή τη γωνιά της Γαλλίας.
Σύμφωνα με υγειονομικούς της περιοχής, πολλοί από τους φτωχούς κατοίκους της Μασσαλίας δεν έχουν καν πληροφορηθεί ή απλά αδιαφορούν για την υποχρεωτική χρήση του υγειονομικού πάσου, που ούτως ή άλλως καλύπτει δραστηριότητες που δεν αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στον εμβολιασμό μιας σημαντικής μερίδας θεωρείται, δε, η δύσκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως λόγω του ανεπαρκούς δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών στις βόρειες γειτονιές της πόλης. Και φυσικά, κανείς εκ των κατοίκων τους δεν είναι σε θέση να πληρώνει ταξί…
Το υγειονομικό «βουνό» και ο εμβολιαστικός «Μωάμεθ»
Σε έναν αγώνα δρόμου να κερδηθεί το μεγαλύτερο στοίχημα κατά της Covid-19 προ της έλευσης του χειμώνα και της εποχικής γρίπης, στη Μασσαλία γίνεται τις τελευταίες ημέρες επαναχάραξη στρατηγικής, ενώ έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες.
Χάρη σε ιδιωτικές δωρεές και κρατικά κανδύλια, μέλη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στις υποβαθμισμένες γειτονιές, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες και εμβολιασμούς στο σπίτι.
Στις συνοικίες με χαμηλά ποσοστά ανοσοποίησης, ανοίγουν ολοένα και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.
Πηγή: covidtracker.fr
Ενώ σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων, έκανε την εμφάνισή του στην πόλη ένα λεωφορείο-κινητό εμβολιαστικό κέντρο.
Γνωστό ως Vaxibus, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός δημοφιλούς νεανικού ραδιοφωνικού σταθμού και του υπουργείου Υγείας.
Μετά τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ηχογραφήσουν μια αφιέρωση, οι καλύτερες από τις οποίες μεταδίδονται στον ραδιοφωνικό αέρα.
Από τις πρώτες ημέρες της άφιξής του στη Μασσαλία, το Vaxibus βανδαλίστηκε από αντιεμβολιαστές, που έγραψαν με σπρέι πάνω στο όχημα τη λέξη «δηλητήριο».
Παρά τις αντιδράσεις, το εγχείρημα είχε από νωρίς μεγάλη απήχηση, με περίπου 500 εφήβους να εμβολιάζονται σε καθημερινή βάση.