H Ελλάδα αποτέλεσε πρότυπο ως προς τη διαχείριση κλιμακίων πυροσβεστών από διάφορες χώρες που ήρθαν φέτος για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει η χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι πεδίο εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος καθώς αναμένεται να «επιστρέψουν» οι ξένοι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν με τους έλληνες συναδέλφους τους μια ενιαία ομάδα δασοπυροσβεστών. Η αλληλεγγύη αυτή θα μπορεί να αποτελέσει συνέχεια για τους χειμερινούς μήνες με κλιμάκια Ελλήνων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμύρες σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν τέλος τα εύσημα που δέχονται για το πώς κατάφεραν να «ενώσουν» κλιμάκια πυροσβεστών που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα μας και μάλιστα έχουν δεχθεί ήδη μηνύματα από πυροσβεστικές υπηρεσίες χωρών της ανατολικής Ευρώπης να επιστρέψουν για να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την καταπολέμηση μεγάλων σε έκταση πυρκαγιών.
Παράλληλα εκτός από την υλοποίηση του σχεδίου «Αιγίς» αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας η ηγεσία του υπουργείου έχει δρομολογήσει την αποστολή στις ΗΠΑ ομάδας πέντε τουλάχιστον στελεχών τα οποία θα εκπαιδευτούν για να προβούν στη συνέχεια στην εκπαίδευση της νέας ειδικής ομάδας δασοκομμάντο που θα φτάσουν τα 500 άτομα τα οποία θα στελεχώσουν υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές όπως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα κ.α.
Επιπλέον προχωρά η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την κλιματική κρίση η οποία θα είναι ενταγμένη στο σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και βασισμένη στους στόχους της Συμφωνάς του Παρισιού. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας οι επιτελείς του υπουργείου έχουν αποφασίσει να χαράξουν την πολιτική στους εξής άξονες «πρόληψη, ετοιμότητα – προετοιμασία, ανθεκτικότητα» λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κλιματική κρίση δεν είναι fake news.
Επιπροσθέτως έχει αποφασιστεί η δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει με τεχνολογικά μέσα όπως drones και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τα «τρωτά σημεία» σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και θα ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης για να καθαριστούν πχ τα μπαζωμένα ρέματα και να λαμβάνονται μέτρα για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε πρόσφατα στο Αλεποχώρι για την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων, σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, με θέμα «Ενημέρωση, οδηγίες και διαβούλευση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των πολιτών». Στη συγκεκριμένη περιοχή στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει άσκηση εκκένωσης της περιοχής για να γνωρίζουν οι κάτοικοι πώς να αντιδράσουν εάν σημειωθούν πλημμύρες. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται ειδική βαρύτητα στη σωστή ενημέρωση των πολιτών ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση τους στη χώρα μας ενώ θα γίνει προσπάθεια οργάνωσης των εθελοντικών σωματείων με πλήρη καταγραφή των μελών αλλά και των μέσων που διαθέτουν. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για να στελεχώσουν τα συγκεκριμένα σωματεία ο ρόλος των οποίων θεωρείται κομβικός.