Άλλα λέει στην Ολομέλεια της Βουλής και άλλα λέει έξω από αυτή για την εξεταστική επιτροπή ο κ. Τσίπρας υποστηρίζουν πηγές της ΝΔ απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να μην παραβιάσει το άρθρο 68 του Συντάγματος και να αποδεχτεί τη συγκρότηση της εξεταστικής με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Αλλα είπε ο κ. Τσίπρας στην Ολομέλεια και άλλα όταν βγήκε από αυτή» επισημαίνουν πηγές της ΝΔ και παραπέμπουν στο νεύμα συγκατάνευσης του Αλέξη Τσίπρα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα να κατατεθεί κοινή συναινετική πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής που θα ερευνήσει ενδεχόμενες απόπειρες χειραγώγησης ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων από το 2015, χωρίς διατυπώσεις ιδεολογικά φορτισμένες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην Ολομέλεια «κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι «πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015» και εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα», ο κ. Τσίπρας έδειξε να συναινεί με την συγκεκριμένη πρόταση.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Το Σύνταγμα με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ότι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, είναι τόσο σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη : ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.
Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:
– είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης
-είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.
Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.
Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο».