Πατάτες hasselback

Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το σωστό σκεύος – αυτό που θα χωράει δηλαδή ακριβώς τις πατάτες που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Ετσι θα χρειαστούμε λιγότερο ελαιόλαδο.

 

Προετοιμασία 10’, Αναμονή 10′, Ψήσιμο 105′

ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα)

10 πατάτες ίδιου μεγέθους και σχήματος, περίπου 300 γρ. η καθεμία

2 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες

400 ml ελαιόλαδο ή όσο χρειαστεί για να καλυφθούν οι πατάτες μέχρι τη μέση

Ενα κλαδάκι δεντρολίβανο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Κόβουμε καθεμία κατά μήκος από τη μια μακριά πλευρά ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση.

Παίρνουμε καλαμάκια για σουβλάκι και τα περνάμε κατά μήκος κάθε πατάτας σε απόσταση 1 cm και παράλληλα από τη βάση που δημιουργήσαμε.

Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την καθεμία κάθετα, σε φέτες των 2 χιλιοστών (τα καλαμάκια βοηθούν να μην κοπούν εντελώς οι πατάτες).

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και τις αφήνουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες «κολλητά» έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κενά (γι’ αυτό και υπολογίζουμε να φτιάξουμε όσες πατάτες χωράει το σκεύος μας).

Κοπανάμε με την παλάμη τις 2 ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου πάνω στον πάγκο, για να σπάσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο σκεύος με τις πατάτες, τόσο ώστε να τις καλύψει μέχρι τη μέση. Βάζουμε επίσης το «σπασμένο» σκόρδο και ένα κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 90’, να μαλακώσουν οι πατάτες. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180°C και τις αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πάρουν χρώμα (ανάλογα με την πατάτα).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.