Έπεσαν οι υπογραφές για το τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Θα σταθώ σε μια φράση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που δικαιολογεί , τόσο την αμυντική συμφωνία με τους Αμερικανούς όσο και με τους Γάλλους: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Πρόκειται για το περιβόητο casus belli που αποφάσισε, εδώ και χρόνια το πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και που παρά τις προσπάθειες διαλόγου με την Άγκυρα, οι Τούρκοι όχι μόνον δε το ακυρώνουν, αλλά πυκνώνουν τις προκλήσεις τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενισχύουν τα αποβατικά σκάφη τους απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η νέα πενταετής συμφωνία με τους Αμερικανούς δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.
Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν προς το κ. Δένδια ήταν ξεκάθαρο : Με την αμυντική συμφωνία, είπε, θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα την καταψηφίσει όπως έκανε με την ελληνογαλλική συμφωνία ή θα την ψηφίσει αφού ως κυβέρνηση είχε αρχίσει και αυτή τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς.
***
Ο Μπάλλος και η γέφυρα από… θρανία
Από την σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει από χθες το πρωί πολλές περιοχές της χώρας, υπάρχουν μερικές εικόνες που σοκάρουν: Οι πληροφορίες από το Πικέρμι ότι υπάρχει αγνοούμενος, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι διακοπές του ρεύματος, ο Κηφισός που «φούσκωσε», οι υπόγειες διαβάσεις που έγιναν λίμνες, ο συναγερμός που κτύπησε για το Φάληρο, το Σούπερ Πούμα που έσπευσε στην Κέρκυρα για να απεγκλωβίσει κατοίκους από το νερό. Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε σχολικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, το οποίο πλημμύρισε. Η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση του νερού, ενώ οι μαθητές απομακρύνθηκαν στήνοντας… «γέφυρα» με θρανία. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας, με τη Σχολή Καλών Τεχνών να δείχνει πλημμυρισμένη ενώ στάζουν νερά από το ταβάνι της Φιλοσοφικής Σχολής.
***
Θύμα και η Βουλή των Ελλήνων
Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος» έπεσε και η Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο 150 ετών στον εξωτερικό της χώρο. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και τόνισε πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, ενώ στο επίκεντρο της προσπάθειας είναι οι περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι πολύτιμη είναι η βοήθεια από το 112, από το οποίο έχουν σταλεί μηνύματα σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι μια απόφαση που κάθε φορά παίρνεται μετά από μελέτη. «Για κανένα λόγο δεν διασχίζουμε ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
***
Αναβάλλεται η συζήτηση για την πανδημία
Να σημειώσω εδώ και τούτα: Η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και τους νεκρούς που ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι με την κακοκαιρία η συζήτηση πρέπει να μετατεθεί για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί. Αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα καιρικά φαινόμενα με εντολή του Πρωθυπουργού.
***
Η Φώφη και οι νέες υποψηφιότητες
Την ώρα που η Φώφη Γεννηματά, στο δωμάτιο του 10ου ορόφου του Ευαγγελισμού όπου νοσηλεύεται, αποφεύγει τις πολλές επισκέψεις πλην ελαχίστων αναγκαίων, υπό τον φόβο λοιμώξεων και ομιλεί στα τηλέφωνα με φίλους και συνεργάτες ( περιμένοντας το εξιτήριο για να συνεχίσει στο σπίτι την θεραπεία της), οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους ότι οι εκλογές δεν αναβάλλονται και οι υπογραφές «τελειώνουν» την Παρασκευή. Εμφανίστηκαν όμως στο παρά πέντε νέοι υποψήφιοι όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Γερουλάνος. Ζήτησαν μάλιστα την παράταση της προθεσμίας που λήγει σήμερα, για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές. Τα υπόλοιπα εν καιρώ, αφού -όπως αντιλαμβάνεστε- τώρα αρχίζουν οι διεργασίες, οι συμμαχίες, οι μεταγραφές και το παρασκήνιο για τους υποψηφίους. Να σημειώσω εδώ ότι η Φώφη δηλώνει κατηγορηματικά, μέσω συνεργατών της, ότι ουδείς από τους υποψηφίους την εκπροσωπεί. Ούτε βεβαίως στηρίζει δημοσίως κανέναν.
***
Ο κ. Παυλόπουλος στο Ίδρυμα Καραμανλής
Δεν ήταν και τόσο ευχάριστη για ορισμένους η παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση της Φιλοθέης, του Ιδρύματος Καραμανλή για τα 47 χρόνια της ίδρυσης της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ορισμένοι δεν ξέχασαν την πολιτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα στους Δ. Αβραμόπουλο και Αχ. Καραμανλή. Στις ομιλίες τους τον ανέφεραν οι κκ. Μολυβιάτης, Αχ. Καραμανλής και Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Πρωθυπουργός είπε ένα γενικό «κύριοι Πρόεδροι». Τον υποδέχθηκε ο Αχιλλέας Καραμανλής όπως υποδέχθηκε όλους τους πρώην συνεργάτες του αδελφού του ιδρυτή της ΝΔ. Όλους πλην ενός. Του Γ. Παναγιωτόπουλου από την Καβάλα (θείο του σημερινού υπουργού Εθνικής Άμυνας), ο οποίος λόγω υγείας δεν προσήλθε. Τον επισκέφθηκε όμως στην οικία του και συνομίλησε μαζί του.
***
Η κατάληψη της… καρέκλας του Πατούλη
Υπήρξε στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ ενόχληση για τη νοοτροπία ορισμένων βουλευτών να αρπάξουν τις… καρέκλες άλλων. Όχι όποιες- όποιες καρέκλες αλλά αυτές που ήταν κοντά είτε στον Πρωθυπουργό, είτε στις κάμερες της τηλεόρασης. Σύνηθες φαινόμενο και διαχρονικό, θα πείτε για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα. Να πάρεις όμως την καρέκλα του Γ. Πατούλη δεν είναι καθόλου συνετή πράξη. Έτσι όταν ένας νεαρός βουλευτής δεν του άρεσε η θέση που του έδωσαν και πήρε τη θέση του Πατούλη, δεν έμεινε για πολύ σε αυτήν την θέση. Ο κ. Πατούλης διεκδίκησε την θέση του, μεσούσης της εκδήλωσης σηκώνοντας τον νεαρό βουλευτή. Αυτό το φαινόμενο της «κατάληψης» καρέκλας σφόδρα ενόχλησε τον διοργανωτή της εκδήλωσης, υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έλεγε ότι «την άλλη φορά θα βάλουμε κορδέλες στις καρέκλες ώστε να μην τις καπαρώνει κανείς».
***
Η ανάρτηση του Κυρανάκη
Υπήρξε όμως ακόμα μία «ενόχληση». Όχι από όλους αλλά από μερικούς και θα καταλάβετε γιατί: Πρόκειται για το «αιχμηρό» (έτσι χαρακτηρίστηκε) tweet Κυρανάκη για τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Ο νεαρός βουλευτής του Νότιου Τομέα της ΝΔ σχολιάζοντας την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Φιλοθέη και στην απήχηση που είχε σε όσους την παρακολούθησαν έγραψε: «Δικαίωση για την παράταξη και τον ίδιο προσωπικά το θερμό χειροκρότημα των προερχομένων από την κεντροαριστερά και το ΠαΣοΚ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι επιδοκίμασαν την ανάρτησή του άλλοι όμως όχι. Μαθαίνω μάλιστα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν άρεσε αυτή η ανάρτηση την ώρα που υπάρχουν υπουργοί και οι βουλευτές που προέρχονται από το Κέντρο. Ωστόσο αυτό που παρατήρησα εκείνο το απόγευμα στην Φιλοθέη, δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής ή στέλεχος της ΝΔ που να μην πλησιάσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη να του σφίξει το χέρι και να τους δώσει συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνει, όχι μόνον για την παράταξη ή την κυβέρνηση, αλλά, όπως έλεγαν για την χώρα του.
***
Και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ίδρυμα Καραμανλής
Σημειώνω την παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή, ο οποίος βρέθηκε εκεί για ένα podcast για τον ιδρυτή της ΝΔ. Ο πρώην αρχηγός του Ποταμιού βρισκόταν συνεχώς με τεχνικούς (πράγμα που έδειχνε ότι ήρθε για δουλειά). Υπήρξαν όμως και ορισμένα απρόοπτα στην εκδήλωση όπως η υποδοχή των…«εξωγενών» (έτσι τους ονομάζουν όλους αυτούς που είναι μεν στην κυβέρνηση, αλλά δεν προέρχονται από τη ΝΔ). Για παράδειγμα ο Δημήτρης Καιρίδης που ήταν επί της υποδοχής, μόλις συνάντησε τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του είπε χαριτολογώντας «έλα να σε μυήσω στον… Καραμανλισμό», ενώ σε άλλες περιπτώσεις έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου στελέχη που προέρχονταν από το ΛΑΟΣ να πάνε πρώτα να αποτίσουν φόρο τιμής στον τάφο του Καραμανλή.
***
Η Γιάννα και η προσφορά των Ντρέδων
Σε εκδήλωση για την προσφορά των Ντρέδων στην Επανάσταση του 1821 μίλησε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: «Η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης είναι η ασφαλέστερη εγγύηση για συνέχεια με ταυτότητα και προοπτική» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο New York College, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, την Πρεσβεία του Παναμά, το Δήμο Ζαχάρως, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Πύλου – Νέστωρος, το Δήμο Οιχαλίας, το Δήμο Τριφυλίας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, τους Τριφύλιους Δυτικής Αττικής και την Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την προσφορά των Ντρέδων στην Επανάσταση του 1821 και τα μηνύματα του αγώνα τους για τη σύγχρονη εποχή μίλησαν ακόμη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης κ.α.
***
Ο Αρχηγός της Αεροπορίας σε εναέρια μάχη
Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Πέτρος Σάσσαρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced για διατήρηση της διαθεσιμότητάς του σε αποστολές εναέριας μάχης, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335 Μοίρας «Τίγρης».