Από την Κύπρο στο Netflix

Ο Freedom Candlemaker μιλάει στο «Βήμα» για το τραγούδι του που ακούγεται σε δημοφιλή ξένη σειρά, τη Louvana Records και το Φεστιβάλ Φέγγαρος

Δεν αναδεικνύονται μόνο νέοι πρωταγωνιστές από τις πλατφόρμες σαν το Netflix. Αν είσαι, για παράδειγμα, μουσικός και ένα τραγούδι σου ακουστεί σε μια δημοφιλή σειρά, τότε το Spotify και το Shazam παίρνουν φωτιά, βοηθώντας σε να απευθυνθείς σε ακόμη πιο ευρύ κοινό. Αυτό έχει συμβεί πρόσφατα στον κύπριο τραγουδοποιό και τραγουδιστή Freedom Candlemaker (κατά κόσμον Λευτέρη Μουμτζή), του οποίου το κομμάτι με τίτλο «Astral Body» χρησιμοποιήθηκε στο σάουντρακ του δεύτερου κύκλου της πολύ επιτυχημένης νεανικής τουρκικής σειράς «Love 101». Ο Μουμτζής εμπλέκεται πολλαπλώς σε αυτή την υπόθεση καθώς στην ίδια συλλογή τραγουδιών συμπεριλαμβάνεται και το «Walk With Me» της Eleni Era, στο οποίο έχει κάνει παραγωγή. Οπως εξηγεί, «ο καταπληκτικός film composer αυτής της παραγωγής, ο Μάριος Τακούσης, είναι φίλος μου και συνεργαστήκαμε εκτενώς στη μουσική επένδυση. Δούλεψα μαζί του ως session μουσικός και τραγούδησα και σε κάποια κομμάτια».

Η Louvana Records

Οι συμπράξεις είναι σημαντικές για εκείνον. Παρέα με τον Ανδρέα Τραχωνίτη για παράδειγμα, με τον οποίο έχουν ιδρύσει τη δισκογραφική εταιρεία Louvana Records, ο Λευτέρης Μουμτζής έχει αναλάβει να συνθέσει ολόκληρο το soundtrack της νέας σειράς «Μελίαρτος» που θα αρχίσει να προβάλλεται στην Κύπρο από τις 11 Οκτωβρίου. Για το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους αρχής, το «Σκουριά και Μέλι», τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Σταύρος Σταύρου, οι δημιουργοί ζήτησαν από τον Φώτη Σιώτα να το ερμηνεύσει. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Λώρης Λοϊζίδης και ο σκηνοθέτης Θεοδόσης Οικονομίδης πρότειναν στον Λευτέρη, λόγω του χαρακτηριστικού παρουσιαστικού του, να υποδυθεί μάλιστα κι έναν μικρό ρόλο, παρότι δεν έχει παίξει ποτέ στην τηλεόραση ή στο θέατρο.

Με τον Τραχωνίτη τους συνδέουν πάρα πολλά: «Φτιάξαμε τη Louvana Records το 2009. Είχαμε γυρίσει και οι δύο πρόσφατα από το εξωτερικό, είχαμε κοινές ανησυχίες και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια δική μας δισκογραφική, ένα label που δεν υπήρχε αντίστοιχό του μέχρι τότε στην Κύπρο». Στον κατάλογο με τις κυκλοφορίες τους εντοπίζει κανείς κάποιες εξαιρετικές δουλειές, όπως ο «Σιδεροκόφτης» του πρότζεκτ Stelafi (με τη φωνή της ηθοποιού Στέλας Φυρογένη, η οποία συμμετέχει αυτή την περίοδο στη «Γη της Ελιάς») ή το «Fragments» του Κώστα Μακρυγιαννάκη. «Eίμαστε πολύ old school, εμπλεκόμαστε με τα πάντα, είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα αυτό, το προσπαθούμε με όλους τους τρόπους. Εχει ωστόσο αρχίσει να δημιουργείται μια κοινότητα και βλέπουμε τους πιο νέους μουσικούς να λάμπουν, υπάρχουν φοβεροί τραγουδοποιοί σήμερα. Χρειάστηκε απίστευτος κόπος, πολλές απογοητεύσεις, πισωγυρίσματα οικονομικά και άλλου τύπου, αλλά με το που έρχεται μια μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία παίρνουμε θάρρος. Η Louvana Records είναι το μουσικό μας σπίτι».

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος

Παράλληλα με όλα αυτά ο Μουμτζής διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής του σημαντικού indie μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος αλλά και του κύκλου εκδηλώσεων Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, ενός θεσμού που έχει πια καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης για μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν σε ένα ευρύ δίκτυο και μια κοινότητα καλλιτεχνών. Ολα αυτά στον όμορφο γραφικό οικισμό Κάτω Δρυς. Η πανδημία φυσικά δημιούργησε την ανάγκη να μεταφερθούν κάποιες δράσεις στο Διαδίκτυο και έτσι γεννήθηκε η διοργάνωση Fengaros Reacts, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται αποκλειστικά η μουσική σκηνή της Κύπρου. Οσοι ενδιαφέρεστε να πάρετε μια γεύση συντονιστείτε από τις 3 έως τις 21 Νοεμβρίου στο YouTube Channel της Louvana Records ή στη σελίδα του Φεστιβάλ Φέγγαρος στο Facebook.

O αεικίνητος καλλιτέχνης έχει εμπλακεί και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eurotoire (eurotoire.com), μια ιδέα του Ανδρέα Τραχωνίτη για «κάτι σαν songwriting camp με απώτερο σκοπό να βγει ένας δίσκος. Επιλέξαμε 20 άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής με διαφορετικές ιδιότητες και τα καλέσαμε το καλοκαίρι στην Κύπρο για να γνωριστούν και να δημιουργήσουν μαζί. Εχουν γίνει πλέον μια οικογένεια. Το άλμπουμ με τα 15 κομμάτια τους θα κυκλοφορήσει λογικά στις αρχές του επόμενου έτους. Βλέποντάς τους μου άνοιξε η όρεξη να επιταχύνω κι εγώ τη διαδικασία δημιουργίας του καινούργιου δίσκου μου και τελειοποιώ τα τραγούδια μου. Ελπίζω να μπω στο στούντιο τον Νοέμβριο και μέσα στην άνοιξη του 2022 να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά» σχολιάζει αυτή τη φορά ως Freedom Candlemaker.

Ηρεμία και πολλή μουσική

Τον τελευταίο χρόνο ο Μουμτζής έχει μετακομίσει σε χωριό. «Είμαι κοντά στη φύση και απολαμβάνω ιδιαίτερα την ηρεμία. Η αντίθεση που δημιουργείται όποτε χρειάζεται να κατέβω στην πόλη για να δουλέψω κάνει καλό στην ψυχική ισορροπία μου». Ακούει φυσικά πάντα πολλή μουσική. «Περνάω φάσεις εμμονής, για ένα διάστημα έβαζα συνεχώς να παίζουν οι μουσικές του Εμίλ Μοσέρι, ενός συνθέτη που έγραψε πρόσφατα το σάουντρακ της πολύ ωραίας ταινίας «Minari»». Βλέπει ωστόσο και Netflix. «Πέραν του «Love 101», μου άρεσε πάρα πολύ το ντοκιμαντέρ «Surgeon’s Cut» όπου εμφανίζεται και ο Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου. Είναι τόσο Κύπριος! Μου θυμίζει τον πατέρα μου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη προσφορά. Μου έκανε εντύπωση κάτι που είπε, ότι δεν έχει σημασία πόσο ζεις αλλά πόσο έντονα ζεις». Ειρήσθω εν παρόδω, την περασμένη Κυριακή ο Λευτέρης εμφανίστηκε με το σχήμα Fuzz Bus στο εξόχως ενδιαφέρον Open Jazz Festival της Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.